19.6 C
İstanbul
Çarşamba, Nisan 24, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Hareket algılayan akıllı tekstiller yeni olanaklar sunacak

ÖrmeHareket algılayan akıllı tekstiller yeni olanaklar sunacak

- Haber Sponsoru -

MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) araştırmacıları, yeni bir üretim süreci kullanarak, vücuda tam olarak uyan ve böylelikle kullanıcının duruşunu ve hareketlerini hissedebilmeleri için akıllı tekstil üretti. Araştırmacılar, termoform adı verilen bir işlemle özel bir tür plastik iplik ekleyerek ve bunu hafifçe eritmek için ısı kullanarak, 3DKnITS adını verdikleri çok katmanlı örme tekstillere dokunan basınç sensörlerinin hassasiyetini büyük ölçüde geliştirmeyi başardı. Bu işlemi ‘akıllı’ bir ayakkabı ve mat (paspas) oluşturmak için kullanan araştırmacılar, ardından basınç sensörlerinden gelen verileri gerçek zamanlı olarak ölçmek ve yorumlamak için bir donanım ve yazılım sistemi kurdu. Makine öğrenimi sistemi, akıllı tekstil matı üzerinde duran bir kişi tarafından gerçekleştirilen hareketleri ve yoga duruşlarını yaklaşık yüzde 99 doğrulukla tahmin etti.

MIT Medya Laboratuarı’nda araştırma görevlisi ve 3DKnITS’i tanıtan makalenin baş yazarı Irmandy Wicaksono, dijital örme teknolojisinden yararlanan üretim süreçlerinin hızlı prototiplemeye olanak sağladığını ve büyük ölçekli üretim için sayılarının kolayca artırılabileceğini söyleyerek süreci şöyle açıklıyor:

“Akıllı bir tekstil üretmek için araştırmacılar, kumaş katmanlarını standart ve fonksiyonel iplik sıralarıyla birlikte ören bir dijital örgü makinesi kullanıyor. Çok katmanlı örgü tekstili, sıkıştırıldığında direncini değiştiren bir piezodirençli örgü etrafına sıkıştırılmış iki iletken iplik örgü katmanından oluşuyor. Bir deseni takiben, makine bu fonksiyonel ipliği tekstil boyunca yatay ve dikey sıralar halinde dikiyor. Fonksiyonel liflerin kesiştiği yerde, bunlar bir basınç sensörü oluşturuyor.”

Hareket algılayan akıllı tekstiller yeni olanaklar sunacak Credits: Irmandy Wicaksono

Akıllı tekstil, özellikle sağlık ve rehabilitasyonda yeni avantajlar sunuyor

Bu tekniğin, özellikle sağlık ve rehabilitasyonda birçok uygulaması olabileceği ve örneğin, bir yaralanmadan sonra yeniden yürümeyi öğrenen birinin yürüyüşünü takip eden akıllı ayakkabılar veya ülser oluşumunu önlemek için diyabetik bir hastanın ayağındaki basıncı izleyen çoraplar üretmek için kullanılabileceği söyleniyor. Irmandy Wicaksono; “Dijital örgü ile kendi kalıplarınızı tasarlama ve aynı zamanda yapının içine sensörleri entegre etme özgürlüğüne sahipsiniz, böylece bu, dikişsiz ve rahat bir hale gelir ve bunu vücudunuzun şekline göre geliştirebilirsiniz” diyor.

Wicaksono, makaleyi Lisans Araştırma Olanakları Programı kanalıyla MIT lisans öğrencileri Peter G. Hwang, Samir Droubi ve Allison N. Serio’nun yanı sıra Wellesley Üniversite’sinin yeni mezunlarından Franny Xi Wu; Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nde Yardımcı Doçent Wei Yan; kıdemli yazar Joseph A. Paradiso ve Medya Laboratuvarı bünyesindeki Duyarlı Çevre grubunun yöneticisi ve Profesör Alexander W. Dreyfoos ile birlikte yazdı.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler