16.6 C
İstanbul
Pazartesi, Mayıs 6, 2024

Geleceği dokumak: Tekstil makineleri otomasyonunun hikayesi 

220 yıllık tekstil makineleri otomasyonu, sektörün görünümünü...

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

İplikhane Bakımında UPtime ile Dijital Çağa Girildi

Eğirmeİplikhane Bakımında UPtime ile Dijital Çağa Girildi

- Eğirme Haber Sponsoru -

İplikhane Bakımında UPtime ile Dijital Çağa Girildi
İplikhane Bakımında UPtime ile Dijital Çağa Girildi

İplikhanelere dijitalleşmede yeni bir adım olan UPtime’i sunan Rieter, ITM fuarında bunun avantajlarını anlattı. UPtime iplikhane bakım faaliyetlerini dijital hale getirerek, gerçek zamanlı sistem kontrolü ve arızaları oluşmadan engellemeyi mümkün kılıyor.

ITM 2018 fuarına katılan Rieter, kompakt, ring, rotor ve air-jet iplik sistemlerinin yanı sıra stantında dijitalleşmede bir sonraki adımı oluşturan UPtime’ı anlattı.  Üretkenliği arttırırken bakım maliyetlerini düşüren UPtime, Rieter’in tekstil tesislerindeki yeni nesil uygulamaları arasında yer alıyor. Rieter stantında yeni ürünlerini sunan Bräcker, Graf, Novibra, Suessen’in yanı sıra tekstüre ve hassa sarma çözümlerini sunan SSM de yer buldu.

Rieter’in 220 yıldan fazla bir geçmişe sahip olduğunu belirten Rieter Kıdemli Satış Başkan Yardımcısı Arne Brand, eğirme sistemlerinde lider tedarikçi olduklarını söyledi. Lider konumlarının sadece yeni eğirme sistemleri ile sınırla olmadığını kaydeden Brand, aynı zamanda satış sonrası ürünler ve hizmetler için de tüm iplik müşterilerine ulaşmaya çalıştıklarını açıkladı. Fuarın İstanbul’da organize edilmesi nedeniyle neredeyse Türkiye’nin tüm bölgelerinden gelen Türk müşterilerle görüşebildiklerini söyleyen Brand; “Aynı zamanda örneğin Özbekistan, Mısır, Türkmenistan, Suriye, Hindistan, Pakistan gibi çevredeki birçok ülkeden müşterilerle görüştük. Bu açıdan bakıldığında ITM, yeni iş potansiyellerini görüşmek ve müşterilerimizden gelecekten beklentilerini öğrenmek için çok önemli bir fuar oldu” dedi.

Rieter’in iplik üretim sürecini daha verimli ve kolay hale getiren dijital çözümlere çok erken tarihte başladığını hatırlatan Arne Brand, şunları söyledi; “İplik sistemlerinin lider tedarikçiyiz ve dijitalleşmenin günümüzde gittikçe daha önemli bir hale geldiğini biliyoruz. Bu nedenle Rieter olarak bu alanda yenilikler geliştiriyoruz. SPIDERweb olarak adlandırdığımız iplikhane üretim izleme sistemimiz hali hazırda, oldukça uzun bir süredir pazarda yer alıyor. SPIDERweb 50’den fazla ülkedeki 270 müşteride bulunan 13 bin makinede başarıyla çalışarak kendisini ispatladı. Şimdi bakım, yönetim ve öngörü uyarı sistemi UPtime ile dijital inovasyonda bir sonraki adımı atıyoruz.”

İplikhanelerde pamuk elyafı ve diğer malzeme çeşitliliğinin sürekli arttığına dikkati çeken Brand, Türk tekstil endüstrisinde de bu sürecin yaşandığına dikkati çekti. Bu durumun esnekliği daha önemli hale getirdiğini belirten Brand; “Rieter, tüm bu malzemeleri işleyebilmeniz için makinelerde her türlü kurulum konusunda yardımcı olmaya hazırdır” dedi.

İplikhane Bakımında UPtime ile Dijital Çağa Girildi
İplikhane Bakımında UPtime ile Dijital Çağa Girildi

UPtime Dijitalleşmede Yeni Adım

Rieter Dijital Çözümler Başkan Yardımcısı Selwyn von Grünigen ise UPtime çözümü hakkında detaylı bilgi verdi. Rieter’in yeni uzman sistemi UPtime’in dijitalleşmedeki yeni adım olduğunu belirten von Grünigen, ITM 2018 fuarında bunu tüm ziyaretçilerle paylaştıklarını kaydetti. Von Grünigen; “Burada ilk dikkati çeken nokta, iplikhanenizde yapmanız gereken bakım görevleriyle ilgili tüm bilgileri veren kokpitimizdir. Bu kokpitte basit alarm, tesis bakımı ve iplikhanenin optimum performansta çalışmasını sağlamak için ilgilenilmesi gereken tahmin alarmları bulunuyor. Bunu hangi gün hangi görevi yerine getirmeniz gerekiyorsa sizin için takip eden son model bir ajanda olarak tanımlayabiliriz. Farklı renk kodları ile hangi zamanda hangi görevin gerekli olduğu görülebiliyor.”

Von Grünigen alarm hakkındaki detayların da bildirimlerle kullanıcıya sunulduğunu açıkladı. Alarmların kullanıcı talimatlarına bağlı olmasını sistemin en güçlü yanı olarak dile getiren von Grünigen, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu yüzden en önemli nokta sorun bildirim sistemidir (ticketing system). Bu sistem müşterimize hangi teknisyenin hangi görevi yaptığını takip etmesini mümkün kılıyor ve ayrıca görevin zamanında yapılıp yapılmadığını da müşteriye gösteriliyor. Sistem geçmişte yapılan tüm bakım görevlerine daha derin ve detaylı bakılmasına izin veriyor.”

UPtime uygulaması ile iplikhanelere yapay zeka getirdiklerini belirten von Grünigen, böylece makinenin son birkaç aydaki davranışı ile şu andaki davranışının karşılaştırılabildiğini söyledi. Von Grünigen bu karşılaştırma ile makinenin olağandışı veya anormal bir davranışı yakalanırsa alarmın tetiklendiğini ve böylece gerçekleşmeden önce arızaların önlenebildiğini sözlerine ekledi.

UPtime, sensörler ağı vasıtasıyla, makinalarda performans açısından önemli sıcaklık, hava basıncı, titreşim ve benzeri kritik verileri toplar. Daha sonra, arızaları teşhis etmek ve bakım ihtiyacını tahmin etmek için algoritmalar kullanılarak; analiz edilen geçmiş ve gerçek zamanlı verileri kullanır. UPtime tüm geçmiş, şimdiki ve gelecekteki bakım faaliyetlerini yapılandırır ve hangi eylemlerin yapılması gerektiği konusunda net talimatlar verir.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler