Karsal Örme pandemide de büyümeye devam etti

Köksal Ailesi’nin üçüncü nesli Karsal Örme’nin yeni pazarlara açılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye’nin önemli tekstil işletmelerinden Karsal Örme aldığı önlemler sayesinde Covid-19 pandemisinden güçlenerek çıkmayı başardı. 1970’li yıllarda Trabzon’da peştamal boyama işi ile tekstil sektöründe yolcuğuna başlayan Köksal Ailesi’nin ikinci nesli tarafından 1995 yılında İstanbul’da kurulan Karsal Örme, günümüzde Tekirdağ Çorlu’daki modern fabrikasında faaliyetlerini sürdürüyor. 35 bin metrekare kapalı alana sahip entegre tesiste yıllık 8 bin ton ham ve boyalı kumaş üretimi yapan Karsal Örme, 400 kişiyi istihdam ediyor ve Türkiye ekonomisine güçlü bir ihracat katkısı sağlıyor.

Köksal Ailesi’nin üçüncü nesli Karsal Örme’nin yeni pazarlara açılması için çalışmalarını sürdürüyor. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Köksal çocukluğundan bu yana şirketin her departmanında çalışarak deneyim kazandı. Son dönemdeki çalışmalar ve pandemi döneminde alınan önlemler hakkında bilgi veren Köksal, Karsal Örme’nin her yıl düzenli olarak büyüyen bir şirket olduğunun altını çizdi.

Doğru zamanda frene bastık

Pandemi başladığında güçlü bir sipariş listesine sahip oldukları bilgisini veren Köksal, 2020 Ocak ayında sonraki 4 aylık üretim kapasitelerini çoktan doldurduklarını söyledi. Köksal şunları dile getirdi; “O dönem Türkiye’de piyasalar adeta coşmak üzereydi. Pandemi nedeniyle Çin’den kayan yüklü siparişler Türkiye’ye geliyordu. Ancak bu durum beni tedirgin etti. Çünkü hayat felsefem kimsenin mutsuzluğu üzerine mutluluk kurulamazdır. Bu belirsiz durumun olumsuza doğru gideceğini hissettim. Bu nedenle, 2020 Şubat ayında, sipariş alımlarını azaltarak hammadde alımlarını durdurduk. Tahmin ettiğim gibi, iki ay sonra her şey durdu. Doğru zamanda frene bastığımız için herhangi bir zarara uğramadık.”

Pandemi’nin yayılmasını önlemek için alınan tedbirler kapsamında 20 Mart’ta şalterleri indirdiklerini belirten Köksal, hemen kemik bir ekip kurduğunu açıkladı. “İlk üç gün finansla ilgili kararlar aldık” diyen Köksal, üçüncü günün sonunda üniversite zamanlarına döndüğünü, üretime odaklandığını kaydetti. Köksal; “Ben hantal yapı sevmem. Hantallık maliyetleri yükseltir, seni geri bırakır. Bu süreç o hantal yapıyı görmemi sağladı. O açıdan pandemi sürecinde üretimle ilgili verimli bir süreç geçirdik” diye konuştu.

Köksal, pandemi döneminde aldıkları kapsamlı önlemlere karşın hiçbir çalışanın mağdur edilmediğini dile getirdi. Hatta kronik rahatsızlığı olduğu için çalışamayan personelin maaşının da eksiksiz ödendiğini aktaran Köksal; “Personelimizin haklarını tam olarak koruduk. Bu nedenle işçi mahkemesi yoktur bizde. 25 yıllık bir şirket olarak en övündüğümüz şeylerden biri bu noktadır. Bugüne kadar hiçbir çalışanımızla mahkemelik olmadık” dedi.

Karsal Örme pandemide de büyümeye devam etti
Karsal Örme pandemide de büyümeye devam etti

4 yılda 40 milyon dolarlık yatırım yapılacak

Karsal Örme’nin güçlü bir gelecek vizyonuna sahip olduğunu belirten Hüseyin Köksal, önümüzdeki 4 yılda 50 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını açıkladı. Firmanın son 4-5 yıldır sürekli bir büyüme içinde olduğunu dile getiren Köksal sözlerini şöyle sürdürdü; “2016’da 117 milyon TL, 2017’de 151 milyon TL, 2018’de 202 milyon TL, 2019’da da 260 milyon TL ciro yaptık. Tabi ki bunlar yaklaşık rakamlar. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi olmasaydı 2020’ye başlarken koymuş olduğumuz 300- 350 milyon arası ciro hedefine ulaşmış olacaktık. Buna karşın başarılı bir ciro öngörüyoruz.”

Karsal Örme’nin erkek üst giyim grubu için kumaş imalatında önde gelen ilk üç firmadan biri olduğunu söyleyen Hüseyin Köksal, bugüne kadar kazandıkları her parayı işlerine yatırdıklarını kaydetti. “Sermayemizi atıl durumda tutmadık” diyen Köksal, teknolojiye ayak uydurmak için sürekli altyapı ve makine yatırımları yaptıklarına değindi. Köksal; “Giyim endüstrisinde yer alanlar bizim showroomu ziyaret etmeden yazlık veya kışlık koleksiyonlarını hazırlamazlar. Bizimle çalışmak için çok büyük firmalar geliyor ama tercih etmiyoruz. Bir tane büyük müşterim olacağına 10 tane irili ufaklı müşterim olsun. Karşımda pazarlık gücü oluşturulmasını istemem. Tek kişiye çalışarak piyasanın gerçeklerinden uzaklaşırsınız” şeklinde sözlerini bitirdi.