18.3 C
İstanbul
Cuma, Nisan 26, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Korteks polimer geri dönüşüm alanında öncü oldu

EğirmeKorteks polimer geri dönüşüm alanında öncü oldu

- Eğirme Haber Sponsoru -

Zorlu Holding Grubu bünyesinde bulunan Bursa merkezli iplik üreticisi Korteks Mensucat Sanayi ve Tic. A.Ş., yeni üretim tesisinde Starlinger geri dönüşüm hattı kullanarak geri dönüştürülmüş polyester filament iplik üretimine başladı. Korteks’in 10 milyon dolarlık yeni polimer geri dönüşüm tesisi yatırımı kapsamında yer alan Starlinger recoSTAR universal 165 H-VAC iV+, Mayıs 2021’de faaliyete geçti. Yılda 7.200 ton üretim kapasitesine sahip geri dönüşüm hattında, şu anda üretim firelerinden elde edilen polyester iplikleri ve tüketim sonrası yıkanmış PET pulları 50/50 oranında işleniyor. Toplam 17.000 m² kapalı alan ve aylık 600 ton üretim kapasitesine sahip Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk polimer geri dönüşüm tesisi ile Korteks, PES iplik sahasındaki üretim firesini sıfıra indirdi. 

Polimer geri dönüşüm tesisinde Korteks – Starlinger iş birliği

Korteks Genel Müdürü Barış Mert, Korteks’te her zaman çevresel etkiyi azaltan ve değer yaratan sürdürülebilir büyümeyi hedeflediklerini söyleyerek, bu nedenle sürdürülebilir ve akıllı tekstillerde ürün yelpazelerini her geçen gün giderek genişlettiklerini belirtti. Uzun süredir Starlinger ile kapsamlı bir iş birliği içinde olduklarını ifade eden Mert; “Starlinger’in benzersiz ve yenilikçi geri dönüşüm teknolojileri sayesinde, döngüsel ekonomi modeline uygun yeni ürünler sunabiliyoruz. Bu nedenle, Avrupa’nın en büyük entegre ve yenilikçi polyester iplik üreticisi olarak, PET ve polyester geri dönüşümü makineleri üretiminde pazar lideri olan Starlinger ile çalışmaktan çok memnunuz” diye konuştu. 

Korteks polimer geri dönüşüm alanında öncü oldu

Polyester geri dönüşümü için özel çözüm

Korteks, ‘TAÇ Reborn’ adı altında pazara sunacağı yeni polyester filament iplik hattında %100 oranında polyester RPET cipsi kullanıyor. Türkiye’de türünün ilk örneği olan Starlinger geri dönüşüm hattı, filament iplik geri dönüşümü için özel bileşenlerden oluşuyor. Starlinger tarafından geliştirilen bir RSC (Rapid Sleeve Changer) mum filtresi, 15 μm’ye kadar en iyi çözünme filtrasyonunu sağlıyor. Polyester geri dönüşümü için özel olarak tasarlanan filtre 1000 kg/saat üretime ulaşıyor. Sürekli çalışma için filtre elemanları üretimi kesintiye uğratmadan “çalışırken” değiştirilerek çözünmeye dayalı kayıp önemli ölçüde sınırlanıyor. 

Geri dönüşüm sürecinin sonundaki viscoSTAR SSP ünitesi, ilk giren ilk çıkar prensibine göre tutarlı IV artışını garanti ediyor. Bu sayede, elde edilen RPET cipsin iplik üretimi için gereken ideal özelliklere sahip olmasını sağlıyor. Hattın teknik konfigürasyonu, girdi malzemesi olarak polyester iplik/PET pul karışımının işlenmesinin yanı sıra %100 polyester filament üretim firelerinin veya %100 PET şişe pullarının da işlenmesine imkan veriyor. 

169.000 m3 su tüketimi azaltacak su tasarrufu projesi

Zorlu Grup şeffaflık anlayışı doğrultusunda şirketlerinin yönetimsel, ekonomik, çevresel ve sosyal performanslarını içeren raporları her yıl düzenli olarak paylaşıyor. En son yayınlanan 2019 Zorlu Holding Sürdürülebilirlik Raporu’na göre ISO 14001 ÇEVRE YÖNETIM SISTEMI ve ISO 14064 SERA GAZI ENVANTERI STANDARDI’na sahip Korteks’in ISO 50001 ENERJI YÖNETIM SISTEMI ve ISO 14046 SU AYAK IZI STANDARDI bulunmuyor. 

Rapora göre su geri kazanımı konusunda Korteks daha önce kurduğu ters ozmoz sistemine ek olarak bir işletmesine daha ultrafiltrasyon ve ters ozmoz sistemi kurarak suyu tekrar kullanmaya ve su çekimini azaltmaya devam ediyor. 169.000 m3 su tüketimi azaltılarak yaklaşık 4.600 kişinin yıllık içme suyuna denk tasarruf yapılması hedefleniyor. Proje ile Korteks, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Büyük Ölçekli İşletmeler Sürdürülebilir Üretim Birincilik ödülüne layık görüldü.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler