14.7 C
İstanbul
Perşembe, Mayıs 16, 2024

SASA’dan yapay zekâ uygulamaları için büyük adım

Türkiye’nin küresel çapta önde gelen polyester üreticilerinden...

Geleceği dokumak: Tekstil makineleri otomasyonunun hikayesi 

220 yıllık tekstil makineleri otomasyonu, sektörün görünümünü...

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Mahlo tarayıcı sistemleri kumaş hatalarına geçit vermiyor

Yardımcı MateryallerMahlo tarayıcı sistemleri kumaş hatalarına geçit vermiyor

- Haber Sponsoru -

Tekstil üretiminde deformasyon, ürünün kalitesini ve dolayısıyla fiyatını düşüren önemli bir sorun olarak yer alırken, her tekstil üreticisi düzgün iplik, dikiş veya desenli ürünler üretmeyi hedefliyor. Mahlo tarayıcı sistemleri bu alanda farklı sensörler ve hibrit çözümleriyle halı gibi deformasyon algılaması en zor kumaşlarda bile etkili çözümler sunuyor. Bu sayede dokuma, örme veya tüfte, baskılı, kaplamalı, boyalı, lamine, hafif veya ağır kumaş fark etmeksizin her tekstil üreticisi düzgün iplik, dikiş veya desenli ürünler elde edebiliyor.

Tekstil ve terbiye endüstrisinin yanı sıra kağıt, folyo ve kaplama sektörleri için ölçüm, kontrol ve otomasyon sistemlerinde küresel makine üreticisi Mahlo, deformasyon algılama sistemlerinde pazardaki en geniş sensör seçimini sunuyor. Mahlo Tekstil Ürün Müdürü Stephan Kehry üreticilere kumaşlarının durumunu değerlendirmek ve izlemek için doğru aracı verdiklerini söyleyerek, yalnızca kendi ürün karışımlarına en uygun olan deformasyon algılama ile pazarın artan taleplerini karşılayabileceklerini belirtti. Kehry başka hiçbir ölçüm prensibinin bu kadar çok malzemeyi ve uygulamayı tam otomatik olarak kapsayamayacağını savundu.

Mahlo tarayıcı sistemleri deformasyon algılama alanında standart belirliyor

Tekstil üreticileri arasında düzgün kumaşlar elde etmede optoelektronik tarama yaygın bir kabul görüyor. Stephan Kehry TK-12 optoelektronik sensörünün, neredeyse tüm tekstil yapılarında atkı ve ilmek sırası deformasyonunu tespit etme ve toplam deformasyonu güvenilir ve gerçek zamanlı olarak belirleme yeteneğine sahip olduğunu söyledi. Şirket kurucusu Dr. Heinz Mahlo tarafından geliştirilen ilke, deformasyon algılama alanında bugün standartları belirlemeye devam ederken, sürekli gelişme ve son dijital teknoloji her zamankinden daha karmaşık tekstil yapılarının bir adım önünde olmayı mümkün kılıyor.

Kumaş genişliği boyunca eşit olarak dağıtılan uygun sayıda sensör kullanılırken, ayrıca aydınlık-karanlık modülasyonunu kaydeden salınımlı bir mercek ile çarpıklık gerçek zamanlı olarak algılanır ve hesaplanır. Bu şekilde, kumaşın tüm eni boyunca aynı anda deformasyon algılanır ve bir dikişte olduğu gibi, deformasyon değişikliklerine gecikmeden tepki verilebilir. Böylece bağlı bir otomatik düzeltme makinesi veya makine operatörü düzeltmeleri uygulayabilir.

Sensörle taranamayan durumlar için görüntüleme seçeneği

TK-12 sensörle algılanamayan bazı durum için Mahlo, ek olarak görüntüleme taramasını sunuyor. Görüntüleme yöntemi aynı zamanda krep dokuma, özel karartma perdeleri, bükümsüz atkılı kumaşlar veya küçük desenli yapılar için Mahlo tarayıcı sistemlerini iyi bir seçenek oluşturuyor. Bu sistemde atkı ve çözgü ipliklerinin değişimi, 4×3 cm görüntüleme alanına sahip yüksek çözünürlüklü alan tarama kamerası ile kaydedilir. Yazılımdaki akıllı bir algoritma, yakalanan görüntüyü değerlendirerek deformasyon derecesini belirler.

Mahlo tarayıcı sistemleri kumaş hatalarına geçit vermiyor
Mahlo tarayıcı sistemleri kumaş hatalarına geçit vermiyor

Taranması zor kumaşlarda özel seçenekler

Mahlo tarayıcı sistemleri mevcut tarayıcıların eksik kaldığı halı, dantel ve havlu kumaş gibi farklı alanlar için özel çözümler sunuyor. Çoğunlukla kalın iplik kaliteleri nedeniyle çok düşük atkı veya tafting sıra yoğunluğuna sahip olan halılar Mahlo’nun kendi geliştirdiği kamera sensörü ile inceleniyor. Tarama sırasında önemli ölçüde daha geniş bir alanı kaplayan sensör böylece kalın çapraz yapıları görünür kılıyor.

Mahlo, dantel ve bağların deformasyon değerini tespiti ve bunları başarıyla düzeltilmesinde ise Patcontrol PCS-20’yi kullanıyor. Özel yazılım sayesinde, kamera tabanlı sistem, eğrilik ve tabaka deformasyonu, boyuna ve çapraz tekrar ve kumaş genişliği dahil olmak üzere bir kumaş ağının çeşitli parametrelerini algılayabilir, değerlendirebilir ve kaydedebilir.

Mahlo’dan deformasyon algılamada hibrit çözüm

Optoelektronik ve görüntüleme taramasının bir kombinasyonu olan hibrit tarama, üretim hattında her iki alanı da birleştirmek isteyenler için bir alternatif sunuyor. Yazılım, içinden geçen kumaşların malzeme türüne bağlı olarak hangi deformasyon algılamasının en sabit değerlendirmeyi yaptığını bağımsız olarak seçiyor. Hibrit taramanın, iş anlamında üreticinin elini rahatlatan üstün bir sistem oluşturmak için her iki ayrı sistemin avantajlarını birleştirdiğini belirten Stephan Kehry; “Özellikle sık kumaş değişimlerinin olduğu geniş bir ürün yelpazesinde, hibrit tarama muazzam bir rahatlama sağlıyor” diye konuştu.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler