18.2 C
İstanbul
Cuma, Nisan 26, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Tekstil endüstrisinde beklentiler olumsuza döndü

GüncelTekstil endüstrisinde beklentiler olumsuza döndü

- Haber Sponsoru -

Eski adıyla ITMF Corona Anketi olarak bilinen 16. ITMF Küresel Tekstil Endüstrisi Anketi’nin (GTIS) sonuçları, Eylül 2022’de küresel tekstil endüstrisinde kötü yönde seyreden iş durumunu ve beklentileri ortaya koyuyor. Uluslararası Tekstil Üreticileri Federasyonu (International Textile Manufacturers Federation – ITMF) tarafından yayınlanan ankete göre; iyileşme görülmesine rağmen, iş durumunun nispeten en kötü görüldüğü yer Asya oldu ve tüm segmentler kendilerini olumsuz durumda bulurken, iplikçilerin durumu benzeri görülmemiş bir seviyede düşüş gösterdi.

Küresel beklentilerdeki düşüşün durması sektörün geleceği için olumlu bir işaret

Eylül 2022’de negatif bölgede kalarak önümüzdeki zor zamanları işaret etse de, küresel beklentilerin düşmeyi bırakması gelecek için olumlu bir işaret olarak görülüyor. Güney Asya, Kuzey ve Orta Amerika ve Afrika’da beklentiler iyileşme kaydederken, iplikçilerin de küresel olarak Mart 2023 için daha iyi beklentileri olması potansiyel rahatlamayı gösteriyor.

Tekstil endüstrisinde beklentiler olumsuza döndü

Tekstil endüstrisinde sipariş alımı, sipariş yığılmaları ve kapasite kullanım oranında düşüş gerçekleşti

Ankete göre, sipariş alımı, sipariş yığılmaları ve kapasite kullanım oranı göstergeleri de küresel olarak düşüş gösterdi. Kuzey ve Orta ve özellikle Güney Amerika’daki şirketler sipariş alımında artış görürken, Asya bölgeleri tatmin edici olmayan bir sipariş durumuyla mücadele etmeye devam etti. Sipariş yığılmaları tüm bölgelerde ortalama olarak düşerken, Güney Amerika’da hem sipariş alımı hem de sipariş birikimi artış gösterdi. Boyacılar/terbiyeciler ve örgücüler/dokumacılar hariç tüm segmentlerde sipariş birikimi düşüş gösterdi. Kapasite kullanım oranı Eylül 2022’de küresel olarak düşerken Güney Amerika’da artış kaydetti. Elyaf üreticileri kapasite kullanım oranında istikrarlı bir düşüş gösterirken, ev tekstili üreticilerinin düşüş trendini tersine çevirdiği belirtildi.

Önümüzdeki 6 ay için küresel tekstil endüstrisinin dört ana endişesini; zayıflayan talep, yüksek ham madde fiyatları, yüksek enerji fiyatları ve enflasyon oluşturuyor. Nakliye maliyetleri ile ilgili endişe önemli ölçüde azalırken, jeopolitik kaygılar ise son iki ayda önemli ölçüde artış gösterdi.

Küresel tekstil endüstrisi için uluslararası bir forum olan ITMF, dünya çapındaki üyelerini anketler, çalışmalar ve yayınlar yoluyla sürekli olarak bilgi aktarımı sağlıyor. Yıllık konferansların organizasyonunun yanı sıra gelecekteki eğilimler ve uluslararası gelişmeler hakkında dikkate alınan görüşleri yayınlayarak endüstrinin değer zincirinin gelişimine ortak oluyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler