20.1 C
İstanbul
Cumartesi, Temmuz 5, 2025

Textilegence Mayıs Haziran 2025 sayısı yayında!

Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde gündem oldukça...

“Küresel kenevir pazarında Türkiye önemli bir aktör olabilir”

Kullanım alanlarının genişliği ve çevre dostu özellikleriyle...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Tekstil İhracatı 2019 Yılına Gerileyerek Başladı

GüncelTekstil İhracatı 2019 Yılına Gerileyerek Başladı

- Haber Sponsoru -

Tekstil İhracatı 2019 renkli kumaşlar
Tekstil İhracatı 2019 Yılına Gerileyerek Başladı

Tekstil ihracatı 2019 yılına gerileyerek başladı. Türk tekstil ve hammaddeleri sektörü Ocak-Şubat 2019 döneminde ihracatını miktar bazında %5,5 arttırırken, değer olarak %6,6 oranında geriledi. Bu çok satıp daha az kazandığımız bir dönemi gösteriyor.

Yılın ilk 2 ayında tekstil sektörü ihracatta kayıp yaşıyor. Tekstil ve hammaddeleri sektörünün, Ocak-Şubat döneminde ihracatı %6,6 oranında gerileyerek 1,6 milyar dolar değerini elde etti. Aynı dönemde Türkiye genel ihracatı ise %4,7 oranında artarak 26,7 milyar dolar seviyesine çıktı. Tekstil sektörü ihracatta Ocak ayında %3,7, Şubat ayında ise %9,5 gerileme göstererek, yıla zayıf bir başlangıç yapmış oldu.

Şubat ayında en fazla tekstil ve hammaddeleri ihracatı AB üyesi 28 ülkeye yapıldı. Bu ihracat %12 gerileyerek yaklaşık 403 milyon dolar değerini yakaladı. Ocak-Şubat dönemi bazında ise ihracat %10,7 gerileme ile 840 milyon dolar oldu. En fazla ihracat yapılan ikinci ülke grubu ise Afrika ülkeleri oldu. Bu pazara ihracat Şubat ayında %8,2 oranında gerileyerek 78 milyon dolar değerini gördü. Ocak-Şubat dönemindeki değişim ise – %1 ile yaklaşık 160 milyon dolar oldu. Şubat ayında en fazla ihracat düşüşü görülen pazar Ortadoğu Ülkeleri oldu. Bu ülkelere ihracat Şubat ayında %14, Ocak-Şubat döneminde ise %15,6 oranında geriledi. Bu dönemde Türkiye’nin tekstil ihracatında en fazla payı olan 5 ülke ise şöyle sıralandı; İtalya, Almanya, ABD, Bulgaristan ve İngiltere oldu.

Tekstil ihracatına miktar bazında bakıldığında ise, Ocak-Şubat 2019 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre %5,5 oranında artarak 382 bin tona çıktığı görülüyor. Sadece Şubat ayı değerlendirildiğinde ihracat miktarı %0,4 oranında geriledi.

Tekstil ihracatı 2019 yılına gerileyerek başladı. Dokuma kumaş en büyük ürün grubu oldu

Bu dönemde en fazla ihraç edilen ürün dokuma kumaş oldu. Tekstil ve hammaddeleri ihracatının %22,9’unu bu ürün grubu oluşturdu. Ancak dokuma kumaş ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre %10,8 oranında gerileyerek 370 milyon dolar değerini elde etti. İkinci önemli ürün grubunu iplik oluşturdu. 2019 Ocak-Şubat döneminde iplik ihracatı %7,1 oranında gerileyerek 151 milyon dolara ulaştı. Üçüncü ürün grubu ise %15,4’lük pay ile teknik tekstiller oldu. Bu ürün grubu %3,1 oranında gerileme ile yaklaşık 248 milyon dolar değerini yakaladı. Aynı dönemde, elyaf ihracatı ise %18,7 oranında artarak yaklaşık 122 milyon dolar değerine ulaştı. Türk tekstilcilerin örme kumaş ihracatı ise %5 oranında gerileme ile 238 milyon dolar değerinde seyretti.

Ev tekstili kumaşlarında ihracat geriledi

2019 Ocak-Şubat döneminde ev tekstili kumaşları ihracatı da %15,3 oranında gerileyerek yaklaşık 69 milyon dolar değerinde gerçekleşti. Bu gruptaki en önemli ürünü perdelik mensucat oluşturdu. Bu ürünün ihracatı %16,6 oranında gerileyerek 49 milyon dolar değerini elde etti. İkinci sıradaki önemli ürün grubu döşemelik mensucat ihracatı ise %17,2 oranın gerilerken, havlu cinsi bukleli mensucat ürünleri ise %3 oranında ihracat artışı yakaladı.

Ev tekstili ürünlerindeki ihracat ise 2019 Ocak-Şubat döneminde %10 oranında gerileme ile 273 milyon dolar gelir elde etti. Ev tekstilleri içinde en önemli ürün grubunu %34’lük ihracat payı ile havlu ve temizlik bezleri oluşturdu. Bu ürünün ihracatı %7,3 gerileme ile yaklaşık 94 milyon dolar gelir elde etti.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler

Textilegence Dergisi ve Dijital Platform
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.