20.3 C
İstanbul
Perşembe, Nisan 25, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Tekstil İhracatı 2019 Yılına Gerileyerek Başladı

GüncelTekstil İhracatı 2019 Yılına Gerileyerek Başladı

- Haber Sponsoru -

Tekstil İhracatı 2019 renkli kumaşlar
Tekstil İhracatı 2019 Yılına Gerileyerek Başladı

Tekstil ihracatı 2019 yılına gerileyerek başladı. Türk tekstil ve hammaddeleri sektörü Ocak-Şubat 2019 döneminde ihracatını miktar bazında %5,5 arttırırken, değer olarak %6,6 oranında geriledi. Bu çok satıp daha az kazandığımız bir dönemi gösteriyor.

Yılın ilk 2 ayında tekstil sektörü ihracatta kayıp yaşıyor. Tekstil ve hammaddeleri sektörünün, Ocak-Şubat döneminde ihracatı %6,6 oranında gerileyerek 1,6 milyar dolar değerini elde etti. Aynı dönemde Türkiye genel ihracatı ise %4,7 oranında artarak 26,7 milyar dolar seviyesine çıktı. Tekstil sektörü ihracatta Ocak ayında %3,7, Şubat ayında ise %9,5 gerileme göstererek, yıla zayıf bir başlangıç yapmış oldu.

Şubat ayında en fazla tekstil ve hammaddeleri ihracatı AB üyesi 28 ülkeye yapıldı. Bu ihracat %12 gerileyerek yaklaşık 403 milyon dolar değerini yakaladı. Ocak-Şubat dönemi bazında ise ihracat %10,7 gerileme ile 840 milyon dolar oldu. En fazla ihracat yapılan ikinci ülke grubu ise Afrika ülkeleri oldu. Bu pazara ihracat Şubat ayında %8,2 oranında gerileyerek 78 milyon dolar değerini gördü. Ocak-Şubat dönemindeki değişim ise – %1 ile yaklaşık 160 milyon dolar oldu. Şubat ayında en fazla ihracat düşüşü görülen pazar Ortadoğu Ülkeleri oldu. Bu ülkelere ihracat Şubat ayında %14, Ocak-Şubat döneminde ise %15,6 oranında geriledi. Bu dönemde Türkiye’nin tekstil ihracatında en fazla payı olan 5 ülke ise şöyle sıralandı; İtalya, Almanya, ABD, Bulgaristan ve İngiltere oldu.

Tekstil ihracatına miktar bazında bakıldığında ise, Ocak-Şubat 2019 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre %5,5 oranında artarak 382 bin tona çıktığı görülüyor. Sadece Şubat ayı değerlendirildiğinde ihracat miktarı %0,4 oranında geriledi.

Tekstil ihracatı 2019 yılına gerileyerek başladı. Dokuma kumaş en büyük ürün grubu oldu

Bu dönemde en fazla ihraç edilen ürün dokuma kumaş oldu. Tekstil ve hammaddeleri ihracatının %22,9’unu bu ürün grubu oluşturdu. Ancak dokuma kumaş ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre %10,8 oranında gerileyerek 370 milyon dolar değerini elde etti. İkinci önemli ürün grubunu iplik oluşturdu. 2019 Ocak-Şubat döneminde iplik ihracatı %7,1 oranında gerileyerek 151 milyon dolara ulaştı. Üçüncü ürün grubu ise %15,4’lük pay ile teknik tekstiller oldu. Bu ürün grubu %3,1 oranında gerileme ile yaklaşık 248 milyon dolar değerini yakaladı. Aynı dönemde, elyaf ihracatı ise %18,7 oranında artarak yaklaşık 122 milyon dolar değerine ulaştı. Türk tekstilcilerin örme kumaş ihracatı ise %5 oranında gerileme ile 238 milyon dolar değerinde seyretti.

Ev tekstili kumaşlarında ihracat geriledi

2019 Ocak-Şubat döneminde ev tekstili kumaşları ihracatı da %15,3 oranında gerileyerek yaklaşık 69 milyon dolar değerinde gerçekleşti. Bu gruptaki en önemli ürünü perdelik mensucat oluşturdu. Bu ürünün ihracatı %16,6 oranında gerileyerek 49 milyon dolar değerini elde etti. İkinci sıradaki önemli ürün grubu döşemelik mensucat ihracatı ise %17,2 oranın gerilerken, havlu cinsi bukleli mensucat ürünleri ise %3 oranında ihracat artışı yakaladı.

Ev tekstili ürünlerindeki ihracat ise 2019 Ocak-Şubat döneminde %10 oranında gerileme ile 273 milyon dolar gelir elde etti. Ev tekstilleri içinde en önemli ürün grubunu %34’lük ihracat payı ile havlu ve temizlik bezleri oluşturdu. Bu ürünün ihracatı %7,3 gerileme ile yaklaşık 94 milyon dolar gelir elde etti.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler