15.3 C
İstanbul
Pazartesi, Nisan 22, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Tekstil İhracatında Değer Düşüyor Ancak Miktar Artıyor

GüncelTekstil İhracatında Değer Düşüyor Ancak Miktar Artıyor

- Haber Sponsoru -

Tekstil İhracatında Değer Düşüyor ihracat haritası yüklü gemi
Tekstil İhracatında Değer Düşüyor Ancak Miktar Artıyor

Tekstil ihracatında değer düşüyor ancak miktar artıyor. Türk tekstilciler yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre daha fazla miktarda ihracatla daha az gelir elde edebildi. 2019 yılının Ocak-Mart döneminde tekstil ihracatı değer bazında %7 gerilerken, miktar bazında %3,9 artış yaşandı. Hazırgiyim sektörünün de ihracat birim değeri %10,1 gerileyerek kg’da 14,4 dolar seviyesine indi.

İhracatçı Birlikleri rakamlarına göre Türk tekstil ve hammaddeleri sektörü, 2019 yılının ilk çeyreğinde ihracatta %7’lik gerileme ile 2,5 milyar dolar değerini yakalayabildi. Buna karşın hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün ihracatı ise %0,1 gibi oldukça küçük bir büyüme rakamı ile 4,5 milyar dolar oldu. Yılın ilk çeyreğinde değer bazında %7 gerileyen tekstil ihracatı miktar bazında ise %3,9 artışla 583 bin tona çıktı. Hazırgiyim sektörünün de ihracat birim fiyatları %10,1 oranında düşüşle 14,4 dolar/kg olarak kaydedildi. Bu ise her iki sektörde de daha çok satarak daha az kazandığımız bir Pazar durumunu ortaya koyuyor.

Tekstil ihracatının gerilediği, konfeksiyon ihracatının ise yerinde saydığı 2019 Ocak-Mart döneminde Türkiye’nin toplam ihracatı da %3,3’lük artışla 44,6 milyar dolara yükseldi. Bu veriler ışığında, tekstil ve hammaddeleri sektörünün Türkiye’nin toplam ihracatındaki payının, geçen yılın aynı dönemine göre %6,3’ten %5,6’ye gerilediği görülüyor. Hazırgiyim sektörünün toplam ihracattaki payı ise %10,5’ten %10,1’e geriledi.

Tekstil ihracatında değer düşüyor ancak miktar artıyor: ana pazarlarda ihracat rakamları düştü

Yılın ilk 3 ayında en fazla ihracat yapılan pazar, uzun yıllardır olduğu gibi, %50’nin üzerinde pay ile 28 ülkeyi kapsayan AB bölgesi oldu. Ancak en büyük pazara yapılan ihracat %10,9 gibi ciddi bir gerileme ile 1,3 milyar dolar değerini yakalayabildi. Tekstil ihracatımızda %10’luk paya sahip olan Afrika ülkelerine ihracatımız ise %2,1 gerileme ile 252 milyon dolar seviyesinde seyretti. Ciddi bir başka düşüş ise Ortadoğu ülkelerinde %10,4’lük gerileme ile yaşandı. Bu pazardaki ihracat değeri 235 milyon dolara ulaştı. Ocak-Mart döneminde en önemli artış %5,5 ile Asya ve Okyanusya ülkelerine oldu. Bu bölgeye yapılan ihracat 151 milyon dolar seviyesinde olurken, ikinci artış %1 ile Eski Doğu Bloku ülkelerine oldu.

Ocak-Mart 2019’da en fazla tekstil ve hammaddeleri ihracatı yapılan ülke İtalya oldu. Tekstil ihracatımızda %9,6’lık paya sahip olan İtalya’ya yapılan ihracat %11,9 gerileyerek 216 milyon dolar elde etti. İkinci pazarımız konumundaki Almanya, tekstil ihracatımızda %8’lik paya sahip oldu ve bu ülkeye yapılan ihracat %10,9 gerileyerek 200 milyon Dolar seviyesine indi. 3. sıradaki ABD’ye tekstil ihracatımız %3,6 oranında, 4. sıradaki Bulgaristan’a ihracatımız ise %19,6 oranında geriledi. İlk 10 Pazar içinde net artış elde edilen tek pazar %4,8’lik artışla İngiltere olurken, Mısır’a ihracat ta %0,1 oranında yükseldi.

Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün ilk çeyrek rakamları da benzer düşüşleri teyit ediyor. Sektörün en büyük pazarı olan Almanya’ya bu dönemdeki ihracat %11,8 düşüşle 771 milyon dolar oldu. İkinci sıradaki İspanya’ya ihracat ise %5,5’lik artışla 570 milyon dolar seviyesine çıktı. 3. sıradaki İngiltere’ye ihracat %3,6 düşüşle 464 milyon dolar olurken, 4. sıradaki Hollanda’ya ihracat %0,05 düşüşle 464 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Tekstilde dokuma kumaş en önemli ihracat ürünü

Tekstil sektörünün en önemli ihraç ürün grubunu dokuma kumaşlar oluşturmayı sürdürüyor. Yılın ilk çeyreğinde toplam tekstil ihracatının %23’ünü bu ürün oluşturdu. Dokuma kumaş ihracatı %10,5 oranında gerileme ile 593,6 milyon dolar değerini yakaladı. Sektörün ikinci önemli ürün grubunu %19,1’lik payla iplik oluşturuyor. İplik ihracatı bu dönemde %3,7 gerileme ile 478,6 milyon dolar elde etti. 3. sıradaki ürün grubu örme kumaşların toplam tekstil ihracatındaki payı %15,1 olarak gerçekleşti. Örme kumaş ihracatı %5 gerileme ile 379.3 dolar seviyesine indi. Toplam tekstil ihracatında %7’lik paya sahip olan elyaf ihracatı ise %13,2 artışla 176.4 milyon dolar gelire ulaştı.

Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün 2019 yılının ilk çeyreğinde en önemli ihracat ürünü örme giyim eşyaları oldu. Bu ürün grubu ihracatta %0,9 değer kaybıyla 2,3 milyon dolar elde etti. İkinci sıradaki dokuma giyim ve aksesuarları ihracatı ise %4,2 oranında artarak 1,7 milyar dolar değerini gördü. Ev tekstili ürünlerinin de içinde yer aldığı diğer hazır eşya ürün grubunda ihracat %9,4 azalışla 464 milyon dolar oldu.

Ev tekstili sektörü de gerileme yaşadı

Türkiye’nin ev tekstili kumaşları ihracatı aynı dönemde %14,9 gerileme ile 107 milyon dolar değerinde gerçekleşti. Bu grup içinde %70’lik pay ile perdelik mensucat ilk sırada yer aldı ve ihracatta %16,6’lik gerileme elde etti. Onu %25,4 payla döşemelik mensucat ve %3’lük pay ile havlu cinsi bukleli mensucat takip etti. Bununla birlikte, ev tekstili sektörünün nihai ürün ihracatı ise %8 oranında gerileyerek 432 milyon dolar değerini gördü. Ev tekstili ihracatındaki ana ürün grubunu %34,8 payla havlu ve temizlik bezleri oluşturdu. Bu ürün grubu ihracatta %6,1 gerileme ile 150 milyon dolar değerini elde etti. İkinci sıradaki yatak çarşafları ise ihracatta %5,7 gerileme ile 110 milyon dolar değerini yakaladı.

Türk tekstil endüstrisinin teknik tekstiler ihracatı ise %3,9 oranında düşüşle 438 milyon dolar seviyesine indi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verilerine göre, tekstil sektörünün kapasite kullanım oranı 2019 yılının Ocak Mart döneminde %77 civarında olurken, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün kapasite kullanım oranı %82,9 oldu.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler