12.9 C
İstanbul
Cuma, Nisan 19, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Türk Tekstil Sektörü Makine İthalatına Karşı Hamle Yaptı

GüncelTürk Tekstil Sektörü Makine İthalatına Karşı Hamle Yaptı

- Haber Sponsoru -

Türk Tekstil Sektörü Makine İthalatına Karşı Hamle Yaptı
Türk Tekstil Sektörü Makine İthalatına Karşı Hamle Yaptı

Türk tekstil sektörü 2017 yılında iplik, dokuma ve örme makineleri gibi yatırımlarda 10 milyar TL’lik ithalat gerçekleştirdi. TTTSD ve TEMSAD bu ithalatın önüne geçmek için işbirliği anlaşması imzaladı.

Türk tekstil endüstrisinin özellikle büyüme dönemlerinde makine yatırımlarında ithalata bağlılığı sürekli artıyor. Sektörün yerli makine kullanımını arttırmak ve makine ithalatının önüne geçmek için çeşitli girişimler gerçekleşiyor. Bunların son örneğini Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği (TTTSD) ile Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) arasındaki işbirliği anlaşması oluşturdu. İmzalanan anlaşmaya göre, sektörün geçen sene yaklaşık 10 milyar TL’lik iplik, dokuma ve örme makineleri gibi diğer makine ithalatlarının önüne geçmek için işbirliği yapılacak.

TTTSD tarafından yapılan açıklamada, ihracatın önemli kalemlerinden tekstil sektörünün 10 milyar TL’ye ulaşan makine ithalatının önüne geçmek için çalışmalara başlandığı belirtiliyor. TTTSD Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Canpolat, ülke ekonomisinde bu alandan dolayı oluşan cari açığı kapatmak istediklerini söyledi. Canpolat şunları söyledi; “TEMSAD ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği ile sektörün ihtiyaçları doğrultusunda çözümler sunmayı hedefliyoruz. Üyelerimize yerli ve milli makine kullanımının önemini anlatıyoruz. Ülkemiz tekstilde bugün bu başarıları elde ediyorsa bunda sektörümüzün tüm paydaşlarının çok büyük bir katkısı var demektir. Bu paydaşlar işbirliğini ne kadar arttırırsa sektörümüz daha ileriye gidecek, ülkemizin cari açığının kapatması adına daha fazla katkı yapacaktır.”

Canpolat özgün makinelerin tasarlanarak Türkiye’de üretilmesi, Türkiye’nin bu alanlardaki dışa bağımlılığının azaltılmasını ve yerli makine üretimini destekleyerek cari açığın önüne geçmek için işbirliği imzaladıklarını dile getirdi. Tekstil terbiye sektörünün 2019 yılından itibaren üretim tesislerini yenileceklerini ve mevcut kapasitelerini arttıracağını ifade eden Canpolat, bunun daha fazla makine yatırımına ihtiyaç duyulacağı anlamına geldiğini söyledi. Canpolat; “Derneklerimizin yaptığı iş birliği ile makine ihtiyacımızı iç pazardan karşılayarak cari açığın önüne geçeceğimize inanıyoruz” dedi.

Türk tekstil sektörü tekstil terbiye için 200-250 milyon dolarlık makine ithalat etti

TEMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Adil Nalbant, terbiye sanayicileri ile makine sanayicilerinin birlikte hareket ederek farkındalık oluşturmasının önemine değindi. Nalbant, Türk tekstil makine sektörünün özellikle tekstil terbiye makineleri alanında oldukça ileri seviyelerde olduğunu ifade etti. Nalbant, Türk makinecilerin dünyanın her yerine anahtar teslim en kaliteli boyahaneleri kurabilecek kapasitede olmasına karşın, 200-250 milyon dolarlık terbiye makinaları ithal edilmesinde bir problem olduğunu savundu. Nalbant sözlerini şöyle bitirdi; “Bu sorunu çözmek gerekiyor. Biz Türk tekstil sektörüne gerekli olan makinelerin ithal edilmesine karşı değiliz. Fakat halihazırda Türkiye’de üretilerek dünyanın her yerine sattığımız makineleri, Türkiye’ye yurt dışından getirerek kaynaklarımızın dışarı aktarılmasının hiçbir mantığı yok. Makineci arkadaşlarımızın gelmiş olduğu mühendislik ve teknoloji seviyesi yurt dışındaki makine üreticilerinden aşağı değildir.”

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler