13.3 C
İstanbul
Pazartesi, Nisan 29, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Uster ITMA 2023’te: İplikhanelerinizi uzmanına bırakın

ITMAUster ITMA 2023’te: İplikhanelerinizi uzmanına bırakın

- Haber Sponsoru -

Uster Technologies, ITMA 2023 fuarında yenilikçi teknolojilerine entegre ettiği otomasyon ve yapay zekaya dayalı çözümlerini tanıttı. Şirket, yeni 360Q ve Fabriq Assistant ile en önemli tekstil üretim şirketlerinin de dikkatini çekti. Uster Technologies Pazarlama ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Sivakumar Narayanan, yeniliklerini ve ITMA 2023’teki deneyimlerini Textilegence’a anlattı.

Narayanan, ITMA 2023’ün sektörle buluşmak ve daha iyi bir tekstil dünyasına doğru yeni olasılıklara bakmak için önemli bir platform olduğunu söyledi. Özellikle ilk dört günde stantlarında oldukça yoğun bir ziyaretçi trafiği yaşadıklarını kaydeden Narayanan, birçoğu Türkiye, Hindistan, Pakistan, Orta Doğu ve Güney Amerika’dan olmak üzere çeşitli ülkelerden çok sayıda ziyaretçiyi ağırladıklarını ifade etti. Narayanan, Çin ve Güneydoğu Asya’dan gelen ziyaretçi sayısının ise beklentilerinin altında olduğunu ve bunun vize sorunlarından kaynaklandığını düşündüğünü sözlerine ekledi.

Uster Technologies Pazarlama ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Sivakumar Narayanan

Uster 360Q iplikçileri karlı iplik üretimi için güçlendiriyor

Sivakumar Narayanan, müşterilerin ihtiyaçlarını derinlemesine anlayarak ve kalite yöneticileriyle görüşerek yeni teknolojiler geliştirdiklerini ve bu konuda çok sayıda pazar araştırması yaptıklarını belirterek, birçok fabrikanın gerekli personel kaynağına sahip olmadığını gözlemlediklerini dile getirdi. Narayanan, bilgi eksikliğini ve tekstil mezunlarının sayısının yetersiz olduğunu da göz önünde bulundurarak fabrikaların; süreci otomatikleştirmek, basitleştirmek ve bilginin insanların zihninde değil sistemde bulunduğundan emin olmak istediklerini söyledi. Narayanan sözlerine şöyle devam etti: “Uster 360Q, fabrikaların daha başarılı olmasını, yani karları, müşterileri ve çalışanları üzerinde gerçek bir etkiye sahip olan daha iyi bilgilendirilmiş kararlar almasını sağlayan bir çözüm paketidir. Danışmanlar veya başka herhangi biri, fabrikaya günün her saati destek sunamaz. Bunun yerine, iplikçilerin işlerini farklı şekillerde daha verimli yapabilmeleri için güçlendirilmeleri gerekir. Bu nedenle Uster, arka plan hakkında bilgi sahibi olarak iplikhane personeline işlerini çok daha iyi yapabilmeleri için gerekli bilgi ve donanımı sağlıyor. 360Q’nun arkasındaki fikir budur.”

Uster 360Q iplikçileri karlı iplik üretimi için güçlendiriyor

İlk pazar deneyimlerine dayanarak, çoğu iplik fabrikasının telef olarak çıkan 2 ila 8 milyon doların bir kısmından tasarruf etmeye çalışabileceğine (50.000 iğlik bir fabrika varsayıldığında) dikkat çeken Narayanan: “Uster 360Q’nun yaklaşımı, öncelikle kalitenin doğru seviyede ve tutarlı olduğundan emin olmaktır. İplikçiler müşterilerini tatmin edecek kaliteyi üretebildiklerinde, aynı kaliteyi elde ederken karıştırma maliyetlerini ve telefi nasıl azaltabileceğimizi görmek için iplikhane yöneticileriyle birlikte çalışıyoruz. Bundan sonra, kalan optimizasyon potansiyeline ince ayar yapmak için fabrika yöneticileriyle birlikte araştırma yapıyoruz.”

Halihazırda birkaç Hint fabrikasında bazı denemeler yaptıklarını ve şimdi Türkiye de dahil olmak üzere diğer kilit ülkelerde de benzer yaklaşımları denediklerini sözlerine ekleyen Narayanan şunları söyledi: “Şimdi aynı süreçle ilerlediğimiz 2-3 fabrikaya kurulum yapmaya çalışıyoruz. Öncelikle, en önemli ihtiyaçları da dahil olmak üzere Türk fabrikalarının nasıl çalıştığını öğreniyoruz. Bundan sonra, çözümümüzü Türk fabrikalarının durumuna uyacak şekilde uyarlayacağız ve ancak bu adımdan sonra ürünü resmi olarak Türkiye pazarına sunacağız.”

Narayanan, bu çözümün tüm fabrikaları benzer bir kalite seviyesine getirip getirmeyeceği yönündeki soruya cevaben, kalite gereksinimlerinin her firma için için farklı olduğunu, çünkü endüstri ve teknolojilerin yanı sıra son müşteri ihtiyaçlarının da sürekli değiştiğini belirtti. Narayanan: “Bu durum devam ediyor ve gelecekte de devam edecek. Dolayısıyla, kalitenin benzer olacağını varsaymak zorunda değiliz” dedi.

Uster ITMA 2023’te: İplikhanelerinizi uzmanına bırakın

Kumaş kontrolü yapay zeka ile güçleniyor

Uster kumaş kontrol tarafında ise, teknik tekstil uygulamaları için ideal olan tezgah üstü kontrol sistemi Q-Bar 2’yi tanıttı. Sivakumar Narayanan, Uster’in Q-Bar 2’yi teknik tekstiller alanındaki 4 ana uygulama için piyasaya sürdüğünü söyledi. Uster ayrıca ITMA 2023’te yapay zeka destekli bir yazılım olan Uster Fabriq Assistant’ın lansmanını yaptı. Narayanan bu kapsamda yapay zekanın sunduğu faydalarını şu şekilde açıkladı:

“Aslına bakarsanız, makine tanıma sistemleri çok sayıda hatanın fotoğrafını çekiyor. Yapay zeka ile bu modeli eğittik, böylece hangi hataların rahatsız edici olduğunu güvenilir bir şekilde tanımlayabiliyor. Böylece iş büyük ölçüde otomatikleşiyor ve insanlar, müşterinin kumaşı doğru kalitede almasını sağlamaya odaklanabiliyor. Kişinin kattığı değer değişiyor: İnsan her gün binlerce görüntüye bakmak yerine, bir sonraki adımda kumaşı iyileştirmeye odaklanabiliyor. Hata sınıflandırması Fabriq Assistance’ın işi.”

Narayanan, Uster’in ITMA 2023’e güçlü ve çekici bir stant konseptiyle katıldığını ve ziyaretçilerin ilgisinden çok memnun olduklarını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Önümüzdeki yıl İstanbul’da düzenlenecek ITM 2024’te de daha büyük bir şekilde yer alacağız. Küresel tekstil endüstrisi ve Türk tekstil üreticileri ile İstanbul’da tekrar buluşmayı heyecanla bekliyoruz.”

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler