13.3 C
İstanbul
Pazartesi, Nisan 29, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Bamen İplik Resmen Çinli Texhong’un Oldu

GüncelBamen İplik Resmen Çinli Texhong’un Oldu

- Haber Sponsoru -

Bamen İplik tesisleri texhong logosu
Bamen İplik Resmen Çinli Texhong’un Oldu

Türkiye’nin önde gelen iplik markalarından Kayseri merkezli Bamen, Çinli tekstil devi Texhong’a satıldı. Ocak 2019’da satış için Rekabet Kuruluna başvurulmuştu. Rekabet Kurulu Mart ayında, Başyazıcıoğlu Tekstil San. ve Tic. A.Ş.’nin sahibi olduğu Bamen’in gayrimenkul, makine ve ekipmanları ile birlikte Texhong Textile Turkey Tekstil Ltd. Şti. tarafından satın alınması işlemine izin verdi. Bamen’i varlık devri yoluyla satın alan Çinli firma, 2013 yılında Balıkesir OSB’de yer almış ancak yatırım gerçekleştirmemişti. Çinli tekstil firmaları son yıllarda yurtdışı yatırımları ve satın almalarla büyüme stratejileriyle dikkat çekiyor.

Bamen İplik

2002 yılında bir Başyazıcıoğlu iştiraki olarak faaliyete geçen BAMEN, ham ve boyalı iplik çeşitleri üretiyor. Son teknoloji makine parkurlarına sahip olan firma, 35 bin metrekaresi kapalı, toplamda 46 bin metrekare alanda üretim tesislerine sahip. Bamen, ring kompakt iplik tesisi, ring konvansiyonel iplik tesisi, iplik büküm tesisi, iplik boyahanesi, ham iplik & boya laboratuvarı ve kalite kontrol laboratuvarı ile oldukça güçlü bir donanıma sahip bulunuyor. Üretiminin %40’ını 30 civarında ülkeye ihraç eden Bamen, Turquality desteğine de sahip tek iplik üreticisi konumunda.

Çinli tekstil devi büyümesini sürdürüyor

1997 yılında Hong Tianzhu tarafından Hong Kong’da kurulan Hong Kong Tin Hong Industrial Limited şirketi bir dizi tekstil yatırımı yaptı. Bunlardan birisi aynı yıl açılan Texhong Textile oldu. Texhong Textile Group Limited, yıllık 3 milyar dolar cirosu ile dünyanın önemli tekstil üreticilerinden birisidir. Yüksek kaliteli iplik ve kumaş üretimi yapan firma, yıllık 4 bin ton iplik üretimi ile dünyanın ilk 4 firması arasında yer alıyor. Texhong özellikle yüksek katma değerli özlü iplik (core-spun) ve pamuklu moda tekstilleri başta olmak üzere, kaliteli iplikler, ham kumaşlar ve konfeksiyon kumaşları üretiyor. Hong Kong borsasında işlem gören firma, Çin’deki 12 üretim tesisinin yanı sıra Vietnam’da 2,160,000 iğ ve 572 air-jet dokuma üretim kapasitesi ile faaliyetlerini sürdürüyor.

Texhong Textile 2018 yılında gelirlerini %17,5 arttırarak 19.156 milyar Çin Yuanı’na çıkardı, brüt kar ise %1,4 artış elde etti. Texhong’un iş birimlerine yakından bakıldığında %81,2’sini iplik, %10’unu konfeksiyon kumaşı, %4,5’ini ham kumaş ve %4,3’ünü jean üretimi oluşturuyor. Grubun temel üretim segmenti olan iplikte gelir %6,7 artışla 15.554 milyar Yuan’a ulaştı. Satış hacmi ise %2 artışla 660 bin tone çıktı.

Texhong Textile Çin’in yanı sıra Vietnam, Kuzey Amerika, Avrupa, Brezilya, Türkiye, Bangladeş, Japonya ve Güney Kore’deki satış ağıyla, 2700’ü yerli olmak üzere toplam 3 binin üzerindeki müşteriye ulaşıyor. Texhong’un önümüzdeki dönemde Türkiye’deki yatırımlarını ve aktivitelerini arttırması bekleniyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler