13 C
İstanbul
Salı, Nisan 30, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Kayakçılar için beyaz halı seriliyor – dokunmuş yapay kar yüzeyleri

DokumaKayakçılar için beyaz halı seriliyor - dokunmuş yapay kar yüzeyleri

- Dokuma Haber Sponsoru -

Kayak sezonunu kışın da ötesine uzatmak harika olmaz mıydı? Saha sporları için kullanılan suni çim gibi suni kar matları bunu yapmanın bir yolu olabilir.

Fig.1 Havlı kumaşla suni bir kayak pistini gösterir (ABD Patent No. 2 161 799, "Kayak yüzeyi", 1939, Thomas Castberg)
Fig. 1 Havlı kumaşla suni bir kayak pistini gösterir (ABD Patent No. 2 161 799, “Kayak yüzeyi”, 1939, Thomas Castberg)

Kayak için yapay kar yüzeyi olarak bir tür havlı kumaş kullanma fikri yeni bir şey değildir. 1936’da Thomas Castberg, modern suni çimlere benzer bir yapay kayak yüzeyi için patent başvurusunda bulunmuştur (Fig. 1). Bu patent 1939 yılında verildi.

Tasarımında sisal gibi lifler kullanıldı (yapay lifler henüz icat edilmemişti). Patent fikrini şu şekilde açıklıyor: “Söz konusu tabana sıkıca tutturulmuş bir elyaf yığını ve tabanı içeren dokuma bir kayak yüzeyi, elyaflar sisal özelliğine sahiptir”

Üç yıl sonra, 1939’da, Heinrich Ermel bir çeşit sonsuz bantlı konveyör olarak hareket eden bir kayak pisti için patent başvurusunda bulundu. Fırça kılları bulunan ahşap çıtalardan oluşuyordu Bu patent 1941 yılında verildi.

Kayakçıların karşılaştığı bir sorun, Fig. 1’in doğru şekilde tasvir ettiği gibi, bazen düşmeleridir. Yaralanmaya karşı koruma sağlamak için Castberg, sisal paspasın altında tamponlama yapan bir saman tabakası önermektedir. Ayrıca, sisal gibi doğal liflerden yapılan havlı kumaşlar oldukça aşındırıcıdır, bu nedenle düşen kayakçılar fırça yanıklarına maruz kalabilir. Ermel’in tasarımının fırça yüzeyindeki düşüş daha da kötü olurdu.

Doğal liflerle ilgili diğer bir sorun, biyolojik olarak parçalanabilmeleri ve bu nedenle dış mekan uygulamalarında zayıf dayanıklılık sunmalarıdır. Suni lifler daha iyi bir seçenek olabilir ve matın tamamı tek bir malzemeden yapılmışsa, kolayca geri dönüştürülebilir.

1962’de Raymond L.Hall, bir jüt sırtı üzerinde naylon ilmekli tüfte havlı kumaş kullanarak doğal liflerden yapılmış kesik havlı kumaşların kullanılması fikrini patentledi ve geliştirdi. Ödül olarak, kayakçıların kendilerini gözlemleyebilmesi ve “stillerini geliştirebilmesi” için kayak pisti tasarımına büyük bir ayna ekledi

Dış ortam koşullarına maruz kalan doğal liflerin zayıf dayanıklılığını ele alan ABD Patenti No. 3 332 828 (1967), suni çimi “hava koşullarına dayanıklı” hale getirmek için polyester, poliakrilonitril, polipropilen, polietilen veya poliamid gibi sentetik ipliklerden yapılmış bir suni çim tasarımı önermektedir.

Bu arada dokuma suni çim,hav hem sporda, çevre düzenlemesinde hem de ev içi kullanımda oldukça yaygın hale geldi.
Profesyonel futbol gibi bazı sporlar, yumuşak bir granülle doldurulmuş yüksek hav gerektirir. Golf gibi diğer sporlar, düşük ve yoğun bir hav gerektirir. Küçük golf topu herhangi bir yönde kolayca yuvarlanmalıdır. JP 3 761 110 patentinde anlatıldığı gibi bukle havlı kumaş bu uygulama için daha uygundur.

Profesyonel futbol gibi uygulamalar dışında, bu tür suni çim genellikle bir tufting makinesinde yapılır: oldukça verimli bir makine, ancak birkaç sınırlaması vardır.

Tufting ile elde edilen bukle havlı kumaş, hav ilmeklerinin dokuma taban kumaşına eklenmesi yapılır. İlmekleri kumaşa sabitlemek için ikincil bir arkalık uygulanır. Bu, hav sabitlemesini bir şekilde iyileştirir, ancak kayak kuvvetlerine dayanmak için yeterli değildir. İkinci bir sorun, bu tür kumaşların su geçirmez olması ve bu da drenajı engellemesidir. Üçüncüsü, ürünün geri dönüştürülmesini neredeyse imkansız kılan bir dizi farklı malzeme dahil edilmiştir.

Tüm bu sorunlar, yapay kar kumaşını tuft yapmaktan ziyade dokuma ile çözülebilir.

Fig. 2 Dokunmuş bukle havlı kumaş (içten dokunmuş)
Fig. 2 Dokunmuş bukle havlı kumaş (içten dokunmuş)

ALPHA 500 dokuma makinesinde, 2 ila 10 mm yüksekliğinde, düşük lansetlerle desteklenen yapay atkılar üzerinde ilmekler oluşturulur. Bkz. Fig. 2 Bu atkılar daha sonra makinede kaldırılır. Tüm iplikler için tek bir malzeme kullanılabilir, bu da halının geri dönüştürülmesini kolaylaştırır. Kumaşın su geçirgen olmasını sağlayacak şekilde ikincil arkalık gerekmez. İlmekler için onlara yeterli sertlik sağlayan bir monofilaman iplik kullanılabilir. Bkz. Fig. 3

Fig. 3 Daha güçlü hav sabitleme için genişletilmiş W-örgülü bukle hav
Fig. 3 Daha güçlü hav sabitleme için genişletilmiş W-örgülü bukle hav

İki renk hav ipliği kullanılarak, logolar ve marka isimleri kumaşa dokunarak reklam için uygun bir fırsat sunar. Bkz. Fig. 4.

Fig. 4 İki renkli bukle havlı kumaş (dokunmamış)
Fig. 4 İki renkli bukle havlı kumaş (dokunmamış)

Mükemmel bir suni kayak yüzeyi, gerçek karın performans özelliklerine sahip olmalıdır. Böyle bir malzeme üretmek zordur. Bukle havlı tezgahlar esnek olmalı ve dik pozisyonda kalmalıdır ve kayaklar her yönde eşit derecede iyi kaymalıdır. İçinden dokunmuş bir dokuma yapısının kullanılması ilmeklere daha iyi yan destek sağlar ve bu, ilmekleri desteklemek için ikinci hav ipliği kullanılarak daha da geliştirilebilir. Bkz. Fig. 2 ikinci yığın döngüsü

Yüzeyi yönsüz yapmak için, ilmekler geleneksel dokumada olduğu gibi düz çizgiler halinde değil, bir “saten 4” modelindeki gibi yerleştirilmelidir.

Buklelere daha fazla yan destek vermek ve kayak yükü altında bile dik kalmalarına yardımcı olmak için, birlikte gruplanabilirler.

Her kayakçı, soğuk ve güneşli bir günde gerçek karda kayak yapmaktan daha iyi bir şey olmadığını bilir. Yapay kar yüzeyleri hiçbir zaman gerçeğinin yerini almayacaktır, ancak tüm yıl boyunca kayak asansörleri ve eğitim tesislerinde kullanım için pratik ve çekici bir alternatif sunarlar.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler