18.3 C
İstanbul
Cuma, Nisan 26, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

İhracatçıların odağında tasarım ve inovasyon var

Fuarlarİhracatçıların odağında tasarım ve inovasyon var

- Haber Sponsoru -

2021 yılını dijitalleşme, sürdürülebilirlik, tasarım ve inovasyon eksenli ihracat stratejisiyle, 16 milyar dolar ihracat hedefini aşarak kapatan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2022 yılında 18 milyar dolarlık ihracat rakamına ilerliyor. Design Week Turkey 2021’de; EİB Moda Tasarım Yarışması, Deri’n Fikirler Deri Üretim ve Tasarım Yarışması, AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması ve Ezber Bozan Tasarım Yarışması olmak üzere toplam dört tasarım yarışmasıyla yer alan EİB, sektöre yeni tasarımcılar kazandırmaya devam ediyor.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi; “EİB Moda Tasarım Yarışmamız, Deri’n Fikirler Deri Üretim ve Tasarım Yarışmamız, AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışmamız, üç sektörümüzü ilk kez bir araya getirdiğimiz mobilya, tekstil ve doğal taşın bir arada kullanıldığı Ezber Bozan Tasarım Yarışmamız ile katma değeri yüksek ekonomiyi çağın ötesinde düşünen tasarımcıların kuracağı bir gelecek inşa ediyoruz. Çünkü artık herkesin, her sektörün bir şeyleri ‘gerçekten’ farklı yapmaya, farklı bakış açılarına ihtiyacı var” diye konuştu.

Firmalarda tasarım ofisleri artarak güçleniyor

17 yıldır Türkiye’ye yüzlerce tasarımcı kazandırdıklarını söyleyen Jak Eskinazi, tasarım yarışmaları düzenlenen bu sektörlerin Türkiye ortalamasının çok üzerinde ihracat gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Eskinazi; “Küresel ihracatta her sene bir basamak atlayarak; 20 milyar dolara ulaşan hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz, 10 milyar dolar ulaşan tekstil sektörümüz, 4 milyar doları aşan ihracat hacmine ulaşan mobilya sektörümüz, 2 milyar dolara ulaşan doğal taş sektörümüz; toplamda son bir yılda 36 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi” dedi.

EİB’in firmaların tasarım ofislerini desteklenmesi için de tasarım desteği tebliğinin şekillenmesinde çok yoğun bir çaba gösterdiğini hatırlatan Eskinazi, bu tebliğ sayesinde çok sayıda firmanın bünyesinde tasarım ofisleri oluştuğunu ve aynı zamanda tasarım ofisi olan firmaların da geliştiğini dile getirdi. Eskinazi, bugün bu sektörlerin, tasarım ekosistemi güçlü bir şekilde katma değerli ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti.

“EİB Moda Tasarım Yarışmamız ile tasarım seferberliğinde öncü olduk”

“EİB Moda Tasarım Yarışmamız ile tasarım seferberliğinde öncü olduk”

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının niteliğine ve katma değer gücüne bakıldığında geleneksel olarak Türkiye’nin açık ara en fazla dış ticaret fazlası veren, net ihracatçı sektörü olduklarını hatırlattı. Türkiye’de köklü değişiklikler yaratmak için 2004 yılından bu yana düzenledikleri EİB Moda Tasarım Yarışması ile tasarım seferberliğinde öncü olduklarını belirten Sertbaş; “Gençlerimiz özgün, yenilikçi tasarımlarıyla ülke sınırlarını aşarak dünyaya isimlerini duyurdu. Geçtiğimiz sene finalini online olarak gerçekleştirdiğimiz doğa ve teknolojiyi bir araya getiren sürdürülebilir tasarımların yer aldığı TECH-TILITY temasını işlemiştik” dedi.

“Uzun vadede kalkınmanın anahtarı; inovasyon, eğitim ve genç beyinlere yatırım”

Türkiye’nin uzun vadede kalkınmasının anahtarının; inovasyona, eğitime ve genç beyinlere yatırım yapmaktan geçtiğinin altını çizen Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar; “Üretim ve ürün kalitemiz dünya standardı üzerinde ve en önemlisi sektörümüz yüzyıllık deri işleme tecrübesine sahip. Birliğimizin Ocak 2020’de 8’incisini düzenlediği Deri’n Fikirler Deri Tasarım ve Üretim yarışmamız ile pek çok gencimize Ticaret Bakanlığımızın destekleriyle yurt dışı eğitim hakkı sağladık. Gelecekte tasarımcılarımızın üretimlerimize vizyonları ile farklı perspektifler katarak, tasarımda sektörümüzü daha yukarı taşımak istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Ezber Bozan Tasarım Yarışması mobilya, tekstil ve maden sektörlerini ilk kez bir araya getirdi

“Hedefimiz; Sürdürülebilir Madencilik ilkeleri doğrultusunda yeni bir ekonomi yaratmak”

Türkiye geneli doğal taş ihracatında işlenmiş ürün payının yüzde 60, Ege’de ise yüzde 70 olduğunu açıklayan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya; “AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım yarışması Türk doğal taşının önemini vurgulamak, ‘dünyada mermer denince akla gelen ilk ülkenin Türkiye olması’ hayalimizin ve dahası projemizin temel taşlarından biridir. Hedefimiz; Sürdürülebilir Madencilik ilkeleri doğrultusunda madencisi, sanayicisi, akademisyeni, tasarımcısı, mimarı ile hep birlikte sektörde yeni bir ekonomi yaratmak” dedi. Kaya, ayrıca AMORF’un 2’inci senesinde katılım sayısını daha da yükselterek bünyesine ülkenin dünyaca ünlü mimar, sanatçı ve tasarımcılarını kattığını belirtti.

“Katma değerli ihracatın yolu tasarım, inovasyon ve Ar-Ge’den geçiyor”

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, katma değerli ihracatın yolunun tasarım, inovasyon ve Ar-Ge’den geçtiğini, bu yüzden 2021’de Ezber Bozan Tasarım Yarışması ile mobilya, tekstil ve maden sektörlerini ilk kez bir araya getirdiklerini vurguladı. Dereceye giren yarışmacıların hem tasarımlarını ürettirme şansı bulduğunu, hem de bağlantılarını genişleterek iş teklifleri almaya başladıklarını belirten Yağcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yıllık 2,8 milyar dolar dış ticaret fazlası veren mobilya sektörümüz, ülke ekonomisine ve istihdamına ciddi katkı sağlayan sektörlerden biri. Türkiye genelinde mobilya ihracatımızın kilogram fiyatı ortalama 2,76 dolar iken, Ege Bölgesi’nde bu rakam 3,25 dolara ulaşıyor. Ege Bölgesi’nin mobilyada ortalama ihraç fiyatını 6 dolara çıkarmak için çalışıyoruz.”

Ezber Bozan Tasarım Yarışmalarını bu yıl ‘Smart’ temasıyla tamamen mobilya odaklı düzenlemek için hazırlıklara başladıklarını belirten Yağcı, çok yakında başvuruları almaya başlayacaklarını duyurdu.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler