19 C
İstanbul
Çarşamba, Nisan 24, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Küresel tekstil sektörü için acil destek gerekiyor

GüncelKüresel tekstil sektörü için acil destek gerekiyor

- Haber Sponsoru -

ITMF yaptığı iki pazar araştırması ile coronavirüs salgının tekstil değer zinciri üzerindeki yıkıcı etkisini gözler önüne serdi. Coronavirüs salgını (Covid-19) pandemi olarak bütün dünyayı, insanları ve ekonomileri derinden etkilemeye devam ediyor. Modern ekonomik hayatta hiç yaşanmayan bir süreç tüm ekonomilerde kendisini gösteriyor. Tekstil ve hazır giyim sektörleri de bu durumdan payını alıyor. Bu konuda yapılan çalışmalar şimdiden çok ciddi küçülmeleri gösteriyor.

Uluslararası Tekstil Üreticileri Federasyonu (ITMF) üyeleri ve şirketlerle peş peşe gerçekleştirdiği iki araştırma ile salgının siparişler ve cirolar üzerindeki olumsuz etkiyi gözler önüne serdi. 13-25 Mart tarihleri arasında gerçekleşen ilk araştırmayı takiben, 28 Mart 6 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen ikinci araştırma 700 firmanın katılımıyla gerçekleştirildi. Araştırmanın sonuçlarına göre, global tekstil değer zincirindeki siparişler ortalama %31 oranında iptal edildi veya ertelendi. Bununla bağlantılı olarak, 2020 yılında ciroların bir önceki yıla göre %28 oranında azalması bekleniyor.

Sipariş ertelemeleri

ITMF Corona pandemisinin küresel tekstil endüstrisi üzerine etkileri araştırmasında, dünyanın dört bir yanındaki şirketlerin önemli sayıda sipariş iptalleri veya ertelemeleri yaşadığını gösterdi. Dünya genelinde mevcut siparişler %31 oranında azaldı. Bu düşme oranı Asya’da %20 iken, Güney Amerika’da %41 dolaylarında seyretti. Bunu takiben, bütün bölgelerde şirket cirolarında 2019’a göre ortalama %28 azalacağı bekleniyor. Ciro düşüşünde Güney Asya’da %15’lik, Afrika’da ise %45’lik seviyelerin yaşanacağı tahmin ediliyor.

Salgının ilk haftalarında bazı bölgeler bu süreçten tam olarak etkilenmemişken, ilerleyen süreçte sipariş ve cirolardaki olumsuz tablo tüm pazarları kapsamış bulunuyor. Kriz koşullarındaki belirsizlik sektör üzerindeki yükü arttırıyor. Firmalar açısından temel zorluklar olarak; çalışanların güvenliğinin ve sağlığının korunması, arz ve talepteki düşüş ve likidite eksikliği vurgulanıyor. Buna karşın coronavirüs salgını nedeniyle sağlık ve koruma etkisine sahip tekstil ürünlerinin dikkat çektiğini ve avantajlı ürünler haline geldiği belirtildi. Bu süreçte firmaların iç organizasyonlarına odaklanarak gelecek dönem için daha güçlü hale gelebilecekleri savunuldu.

ITMF ’den hükümetlere sektöre destek çağrısı

ITMF anket sonrasında yaptığı açıklamada tüm dünyaya yayılmış olan coronavirüs salgını bağlamında hükümetleri, tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin eşi görülmemiş bir talep ve arz şoku dönemini aşmaları için desteklerini arttırmaya çağırdı.

Şimdiye kadar böyle bir talep şoku yaşanmadığını söyleyen ITMF Başkanı Kihak Sung; “Dünyadaki tekstil ve hazırgiyim şirketleri milyonlarca işçi ve çalışanı ile birlikte mücadele ediyor. Bu zamanlarda, hem kamu hem de özel sektör ekonomik ve sosyal erimeden kaçınmak için birlikte çalışmak zorunda” dedi.

Bazı sanayileşmiş ülkelerde kısa çalışma gibi gelişmiş araçların olduğu belirtilen açıklamada, firmaların işten çıkarmak yerine, çalışma saatlerini ve ücretleri düşürdüğü aktarıldı. Buna karşın gelişmekte olan ülkelerde bu mekanizmaların olmadığı belirten Sung; “Bu nedenle hükümet, uluslararası kurumlar ve özel sektör arasında hızla uygulanabilecek yaratıcı çözümler bulmak önemlidir” dedi.

ITMF hükümetlere destek çağrısı yaptı
ITMF hükümetlere destek çağrısı yaptı

Şirketlerin hayatta kalması

Firmalar için iş güvenliğinin ve yeterli likidite bulmanın iki temel sorun olduğun ifade eden Sung; her iki konunun şirketlerin hayatta kalması için esas olduğunu vurguladı.  Sung, hükümetlerin elyaf, tekstil ve hazırgiyim şirketlerine finansal yardım sağlamak için Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kurumlarının desteğiyle adım atmasının önemli olduğunu söyledi. Sung şunları söyledi; “Şirketlere bu kritik sürecin üstesinden gelebilmek için yeterli likidite sağlamak amacıyla, ITMF hükümetlerden, bankalara devletlerin ve/veya uluslararası kurumları garantileri ile desteklenen ek kredi olanakları sağlamalarını ve diğer sosyal yardım ve katkı biçimlerini askıya almalarını istiyor.”

Sung diğer yandan tedarik zincirindeki tüm paydaşların birlikte çalışması gerektiğini dile getirdi. Her şeyden önce, ITMF perakendeciler ve markalardan tedarikçilerle yaptıkları sözleşmelerde; hazırlanmış siparişlerin iptaline neden olan herhangi bir ‘mücbir sebep maddesi’ kullanmaktan kaçınmasını istiyor. Tedarik zincirindeki bozulmalar nedeniyle iflasların yaşanması durumunda, sonraki dönemde ürün teminlerinde sıkıntı yaşanacağı vurgulanıyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler