18.3 C
İstanbul
Salı, Nisan 23, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

MHGF hazırgiyimcilere ‘üretimi durdurun’ dedi

GüncelMHGF hazırgiyimcilere ‘üretimi durdurun’ dedi

- Haber Sponsoru -

Coronavirüs salgınına karşı alınan önlemler sürekli artıyor. Ulaşım kısıtlamalarını takiben, 65 yaş üstüne ve 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı getirildi. Bu süreçte AVM’ler kapatıldı, perakende ayağında yaşanan büyük çaplı duruş, üretimde karşılığını hızla buldu. Tekil olarak birçok tekstil üreticisi belli bir süre ile üretime ara verdiğini açıklamıştı. 8 Nisan tarihinde, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF), üye dernek başkanlarıyla yapılan toplantı sonucunda, çoğunluk kararıyla Nisan sonuna kadar üretimi durdurma yönünde tavsiye kararı aldı.

Kararla ilgili bir yazılı açıklama yapan MHGF Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk, federasyonun Türkiye genelinde tekstil, hazırgiyim, moda, deri, deri konfeksiyon ve ayakkabı alanından 30 sektörel derneği ve 9 bin 300 firmayı temsil ettiğini hatırlattı. Öztürk, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın başkanlığını yaptığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun sosyal izolasyon uyarılarına ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘evde kal’ çağrısına destek verdiklerini vurguladı. Öztürk, MHGF olarak, Çin’den başlayarak dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle Nisan sonuna kadar üretimi durdurma yönünde tavsiye kararı aldıklarını dile getirdi. Öztürk, üye dernek başkanlarıyla yapılan telekonferansla ve çoğunluğun onayıyla bu kararın alındığını açıkladı.

Salgın sonrası için hazır olmalıyız!

Salgın nedeniyle iç ve dış pazarlardaki alıcılar (tedarikçiler) ile zincir mağazalarının kapalı olduğuna dikkati çeken Hüseyin Öztürk, sektörün en büyük pazarı konumundaki Avrupa’da Covid-19 vaka sayısının zirve yaptığını ve bundan sora düşüşe geçme eğiliminde olmasının beklendiğini belirtti. Öztürk; “Önümüzdeki süreçte bu pazarlar açılıp, normale döndüğünde eş zamanlı olarak bizim de hazır olmamız büyük önem taşıyor. Bu da ancak sosyal izolasyonu sağlayarak, virüsün yayılımını engellemekle mümkün olacak” dedi.

Şu anda bazı işletmeler tarafından uygulanan yarı zamanlı ve parça parça çalışmanın fayda-maliyet noktasında verimli olmadığını savunan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü; “Maske, tulum, gaz bezi gibi ürünlerle sağlık teşkilatına destek veren ya da sözleşme gereği yurt dışından aldıkları siparişleri yerine getirme zorunluluğu olan atölye ve fabrikalarımız dışında tekstil, hazırgiyim, moda, deri, deri konfeksiyon ve ayakkabı alanındaki üreticilerimize Nisan ayı sonuna kadar üretimlerini durdurma önerisinde bulunuyoruz.”

MHGF hazırgiyimcilere ‘üretimi durdurun’ dedi - Hüseyin Öztürk
MHGF hazırgiyimcilere ‘üretimi durdurun’ dedi – Hüseyin Öztürk

Tekstil ve hazırgiyim ‘stratejik sektör’ ilan edilmeli

Hüseyin Öztürk, tekstil ve hazırgiyimin bugünlerde de görüldüğü gibi hayati önem taşıdığını ifade etti. Öztürk; “Ülkemizin üretim, istihdam ve ihracatında öncü sektörüz. Türkiye’ye ihracat kültürünü getiren, kendi öz sermayesi ile hareket eden, en çok dış ticaret fazlası veren bir yapıya sahibiz. Ayrıca kişi başı bin dolar yatırımla, 1 kişiye istihdam sağlayan başka bir sektör yok. Hazırgiyim sektöründe bir milyar dolar yatırımla 1 milyon kişiye iş sağlanabilir.

Moda ve günlük kullanım dışında medikal tekstiller bugün olduğu gibi sağlığımız için ciddi rol üstlenirken; teknik tekstiller ile de günümüz ve geleceğin dünyasına yönelik çözümler sunuyoruz. Bütün bunları ortaya koyduğumuzda tekstil ve hazırgiyimin stratejik sektör ilan edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Hazırgiyim sektörünün KOBİ ağırlıklı olduğuna dikkati çeken Öztürk; salgının etkili olduğu bu dönemde ulusal ve küresel mağaza zincirlerinin üreticileri desteklemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler