20.3 C
İstanbul
Perşembe, Nisan 25, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Monforts ATC’deki çalışmalarla balık ağlarının performansı artıyor

TerbiyeMonforts ATC’deki çalışmalarla balık ağlarının performansı artıyor

- Terbiye Haber Sponsoru -

Monforts’un Almanya Mönchengladbach’taki İleri Teknoloji Merkezi’nde (ATC) yenilikçi teknik tekstil konularında çalışmaları devam ediyor. Yıllık yaklaşık 200 milyar dolar değerine sahip olan kontrollü koşullar altında balık yetiştiriciliği bu konuda önemli bir potansiyele sahip. Hem tatlı hem de tuzlu suda yapılan bu küresel endüstride kullanılan ağlar büyük bir öneme sahip. Monforts ATC ’de su ürünleri yetiştirilmesinde kullanılan ağların performansını arttırmayı hedefleyen bir dizi AR-GE çalışması yürütülüyor.

Monforts Teknik Tekstiller Müdürü Jürgen Hanel bu ağların biyolojik kirliliğe yol açma eğiliminde olduğuna dikkati çekiyor. Hanel şunları söyledi; “Artık, bu ağların olumsuz etkilerinden kaçınmak için, yüksek basınçlı robotik jetler onları temizlemek için kullanılıyor. Ağ temizliği pahalıdır ve ayrıca ağlardaki mevcut kirlenmeyi önleyici boyalara zarar verebilir, bu da kontaminasyonun yanı sıra balık sağlığı ve sıhhati konusunda risklere neden olabilir.”

Ağların aşınma direncinin de son derece önemli olduğunu kaydeden Hanel, su altı ortamının genel yıpratıcı etkisinin yanı sıra köpekbalıkları gibi büyük yırtıcı balıkların da ağlara zarar verdiğini belirtti. Hanel; “Bu balık yetiştiriciliği kafeslerinin denizaslanlarının bile ilgisini çektiği biliniyor, hatta yeterince korunmadıkları takdirde bunların üstünden atlayabilme avantajına bile sahipler” dedi.

Monforts ATC’deki balıkçılık kafes ağları için daha etkili kirlenmeyi önleyici boya kaplamalarının geliştirilmesi konusunda AR-GE çalışmaları yürütülüyor. Şu anda en yaygın olarak kullanılan poliamidin yerine alternatif elyafların nasıl kaplanabileceği veya terbiye edilebileceği de bu kapsamda araştırılıyor. Okyanuslardaki plastik ve sentetik elyaflar konusunda son zamanlarda daha fazla gündeme geliyor ve su ürünleri endüstrisi için daha sürdürülebilir uygulamalar araştırılıyor.

Monforts ATC balık ağlarının performansını arttırıyor
Monforts ATC balık ağlarının performansını arttırıyor

Uygulama çeşitleri sürekli artıyor

Jürgen Hanel, “ATC’de, müşterilerimizin Monforts boyama, terbiye ve kaplama makinelerinde kendi tekstillerini ve teknik kumaşlarını tamamen onlara özel, gerçek üretim koşullarında test edebildikleri çok çeşitli kumaş terbiyeleri ve kaplamalarını araştırmamız isteniyor” dedi.

Hanel, standart örmelerin ve dokumaların yanı sıra gelişmiş denimler de dahil olmak üzere, Monforts teknolojileri ile terbiye edilmiş veya kaplanmış çok sayıda tekstil çeşidi olduğunu dile getirdi. Hanel sözlerini şöyle sürdürdü: “Teknik tekstiller söz konusu olduğunda, hatlarımız zaten tekstil tabela yüzeylerinin hazırlanmasında, kompozitler için karbon kumaşlar, aşırı sıcaklıklarda çalışması gereken filtre malzemesi ve alev geciktirici bariyer kumaşlarını işlemek için ticari olarak kullanılıyor. Burada saydığımız dört uygulamanın yanı sıra bu liste sürekli uzamaktadır.”

Monforts ATC genişlemesini sürdürüyor

2013’teki açılışından bu yana, Monforts ATC’deki ekipmanlara 3 milyon eurodan fazla yatırım yapıldı. 1200 metrekarelik bir alanda,  denimlerin kontinü olarak boyanması için Thermex serisine ek olarak; son derece çeşitli prosesleri karşılamak için tasarlanmış iki tam terbiye hattı bulunuyor. Son geliştirmeler arasında çok kafa kapasitesine sahip Monforts texCoat kaplama sistemi ve geçen yıl Barselona’daki ITMA fuarında gösterilen denim için CYD iplik boyama sistemi yer alıyor.

Birçok müşteriye bu yeni teknolojilerin potansiyelini, ATC ziyaretleri sırasında gösterdiklerini açıklayan Jürgen Hanel, endüstriyel ölçekli makinelerde deneme programları düzenlediklerini kaydetti. Hanel sözlerini şöyle bitirdi; “Amaçlanan son kullanımlar her zaman balıkçılık kafes ağları kadar olağandışı olmayabilir; ancak uygulama ne olursa olsun, gerçek üretim koşullarındaki denemeler; kumaş terbiyesini ve kaplamalarını iyileştirmek için birçok öneri yapmamızı sağlayan sonuçlar veriyor.”

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler