14.7 C
İstanbul
Perşembe, Mayıs 16, 2024

SASA’dan yapay zekâ uygulamaları için büyük adım

Türkiye’nin küresel çapta önde gelen polyester üreticilerinden...

Geleceği dokumak: Tekstil makineleri otomasyonunun hikayesi 

220 yıllık tekstil makineleri otomasyonu, sektörün görünümünü...

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Infinitech virüse karşı formülasyon geliştirdi

Yardımcı MateryallerInfinitech virüse karşı formülasyon geliştirdi

- Haber Sponsoru -

Giyilebilir teknolojiler alanında çözümler geliştiren teknoloji şirketi Infinitech, sanayi-üniversite iş birliği projeleri kapsamında, Yeditepe Üniversitesi’yle iş birliği yaparak tekstil yüzeylerinde mikroorganizma ve virüslere karşı uzun süreli etkin koruma sağlayan formülasyon geliştirdi. Tekstil yüzeylerde virüslere karşı %99,9’a kadar koruma sağlayan formülasyon dünyada ilk ve tek olma özelliğine sahip. Türk mühendisleri tarafından geliştirilen formülasyonun, 700 milyon dolarlık ihracat değeri yaratması bekleniyor.

Uzun AR-GE ve UR-GE çalışmalarıyla oluşturulan formülasyonun lansmanına; Infinitech kurucusu ve CEO’su Esen Tümer, Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin, Infinitech kurucusu ve CSO’su Selin Özyüksel katıldı. Etkinliğin moderatörlüğünü ise Bilişim Vadisi Giyilebilir Teknolojiler Koordinatörü Arzu Kaprol üstlendi.

Virüslere karşı yerli ve milli formülasyon

Infinitech CEO’su Esen Tümer, firmanın giyilebilir teknolojiler alanında inovatif çözümleri hayata geçirdiğini söyledi. Tümer, Yeditepe Üniversitesi ile iş birliğinde geliştirilen formülasyon sayesinde kumaş yüzeylerin mikroorganizma ve koronavirüs dahil olmak üzere tüm virüslere karşın etkin bir şekilde korunabileceğini söyledi.

Tümer şunları söyledi; “Infinitech ile virüs ve mikroorganizmalar, kumaşın niteliğine ve yüzeyin türüne göre farklılık göstermekle birlikte %99,9’a kadar engelleniyor. Antimikrobiyal ve antiviral özellikte tekstil ürünlerinin üretiminde kullanılacak olan bu bor içerikli formülasyon, tamamen yerli ve milli kaynaklarla geliştirildi. On senelik AR-GE çalışmaları ardından tamamlanan formülasyon, bir sene süren UR-GE çalışmaları sonucunda, medikal tekstilden askeri kullanıma, iç giyimden günlük kullanım ve ev tekstiline kadar dokuma kumaşlarda ve nonwovenlarda geniş bir kullanım alanına uygun hale getirildi. Hedefimiz ihracatla birlikte 700 milyon dolarlık katma değer sağlamak.” Formülasyonun ulusal ve uluslararası patentlerinin alındığı bilgisini veren Tümer, bu yenilik sayesinde salgın hastalıklarla mücadelede sarf edilen enerjinin ve maliyetin ciddi anlamda azaltılmasının mümkün olacağını vurguladı.

Selin Özyüksel ise; “Nihai hedefimiz ise Türkiye’yi tekstil alanında fason üretici tanımından çıkarıp katma değerli ürünler üreten teknoloji merkezi bir ülke haline getirmek” dedi. Özyüksel 20 yıkamaya kadar etkin bir korumanın elde edildiğini belirtti.

Infinitech virüse karşı formülasyon geliştirdi
Infinitech virüse karşı formülasyon geliştirdi

Antiviral formülasyon birçok alanda uygulanabiliyor

Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin ise formülasyonun AR-GE süreci hakkında bilgi verdi. Bulaşıcı hastalıklar nedeniyle antimikrobiyal ve antiviral özelliklerdeki hijyenik ürünlere ve teknolojileri ihtiyacın arttığını belirten Şahin sözlerini şöyle sürdürdü; “Yeditepe Üniversitesi ve Infinitech firması iş birliğiyle yürütülen bilimsel çalışmalar sonucunda, çevre dostu olan birçok antimikrobiyal ve antiviral formülasyon geliştirildi ve ilaç, kozmetik, tarım, tekstil ve yapı malzemelerinin üretimi ve kullanımı amacıyla toplumsal hizmete sunuldu. Geliştirilen bu formülasyonlar içerisinde bazı bor bileşikleri kullanıldı. Bunların temel özelliği, memeliler üzerinde toksit veya alerjik etki göstermemesidir. Geliştirilen yeni ve uzun ömürlü antimikrobiyal ve antiviral formülasyonun sağlık, gıda, tarım ve savunma sektörlerine önemli katkılarının olacağı öngörülüyor.”

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler