11.5 C
İstanbul
Cuma, Nisan 19, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

ITMF’nin 3. Coronavirüs rakamları neleri gösteriyor?

GüncelITMF’nin 3. Coronavirüs rakamları neleri gösteriyor?

- Haber Sponsoru -

Uluslararası Tekstil Üreticileri Federasyonu (ITMF) coronavirüs (covid-19) pandemisinin küresel tekstil endüstrisine etkilerini incelediği 3. araştırmanın sonuçlarını yayımladı. 16-28 Nisan 2020 tarihleri arasında ITMF, ITMF üyeleri ve bağlı şirketler ve dernekler arasında gerçekleştirilen anket, coronavirüs salgınının küresel tekstil değer zinciri üzerindeki, özellikle 2020 siparişleri ve beklenen ciroları hakkında önemli sonuçlar ortaya koyuyor. Çalışmaya dünyanın dört bir yanından toplam 600 şirket katıldı.

Dünya genelinde mevcut siparişler ortalama %41 oranında azaldı.

3. çalışmaya göre, Doğu Asya’daki siparişler %28 gerilerken, diğer bütün bölgelerde siparişler ortalama %40 ve üzerinde düşüş kaydetti. Buna göre, corona krizini ilk yaşayan bölgenin daha önce toparlandığı varsayılabilir. Özellikle Çin ve Kore salgını başarılı bir şekilde kontrol altına alabildi. Son birkaç hafta içinde, Çinli tekstil şirketlerini çoğu üretimi önemli ölçüde arttırdı. Aynı şekilde, online perakende mağazaları yeniden açıldı ve Doğu Asya ülkelerinde tüketim yeniden artmaya başladı. Mağazalar tekrar açıldıktan sonra Çin, Kore ve diğer yerlerde tüketim davranışının nasıl olacağı hala belirsizliğini koruyor.

ITMF 3. çalışması: dünya çapında, 2020 yılı için beklenen ciro bir önceki yıla göre %33 azaldı

Avrupa’daki şirketler 2020 yılında cironun sadece %22 oranında azalmasını bekliyor. Bu oran bir önceki ankette belirtilen %33 düşüş beklentine göre iyi bir rakam olarak değerlendiriliyor. Doğu Asya’daki şirketler ise cironun %26 oranında düşmesini bekliyor. Bu rakam, ikinci ankette yakın seviyede, %24 olarak bildirilmişti. Öte yandan, Güney Doğu Asya ve Güney Asya’daki şirketlerin ciro beklentileri önemli ölçüde bozulduğu saptandı. Bu bölgeler daha sonra Corona salgını tarafından vurulmuştu ve bu nedenle tam etki gecikmeli olarak hissedildi. 2019 yılına kıyasla, 2020 için beklenen ciro Güney Doğu Asya’da %38 gerilerken, Güney Asya’da %31 düşüş öngörülüyor. Afrika, Güney Amerika ve Kuzey Amerika’daki ciro beklentileri ikinci anketten bu yana pek değişmedi ve sırasıyla %45,  %45 ve %29’luk düşüş beklentisi ortaya çıktı.

ITMF ’nin 3. Coronavirüs rakamları neleri gösteriyor?
ITMF ’nin 3. Coronavirüs rakamları neleri gösteriyor?

Zorluklar ve fırsatlar birlikte yaşanıyor

ITMF ’nin araştırmasına katılan üreticiler yaşadıkları temel zorlukları; yetersiz likidite, tedarik zincirinin bozulması ve pazardaki belirsizlik olarak dile getiriyor. Diğer yandan, bu dönemde öne çıkan fırsatlar olarak şunlar belirtiliyor; medikal tekstiller konusunun daha fazla düşünülmesi, mevcut tedarik zincirinin yeniden değerlendirilmesindeki hızlanma ve tedarik zincirinin dijitalleşmesindeki hızlanma ile sürdürülebilir üretime yatırım planları.

Araştırmada devlet desteği konusu da ele alınmış. Buna göre, birçok şirket, hükümetlerin destek politikaları olsa bile, çok az ya da hiç yardım almıyor. Devletin tekstil sektörüne sunduğu destek şunları içeriyor; düşük faizli ve ertelenmiş geri ödemeli krediler, vergi ödemelerini öteleme, sosyal güvenlik ödemelerini öteleme, kısa çalışma planları, enerji maliyetlerinin düşürülmesi.

ITMF, bu kriz döneminde küresel endüstri için en büyük rahatlamanın perakendeciler ve markaların tek taraflı siparişlerini iptal etmek yerine tedarikçi ve üreticilerle uyumlu çalışmaları ile sağlanacağının altını çiziyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler