18.2 C
İstanbul
Cuma, Nisan 26, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Şanlıurfa’da Pamuğun Temiz Toplanması İçin Üreticiler Uyarıldı

GüncelŞanlıurfa’da Pamuğun Temiz Toplanması İçin Üreticiler Uyarıldı

- Haber Sponsoru -

Şanlıurfa’da Pamuğun Temiz Toplanması İçin Üreticiler Uyarıldı
Şanlıurfa’da Pamuğun Temiz Toplanması İçin Üreticiler Uyarıldı

Tekstil endüstrisinin en önemli hammaddelerinden pamuktaki kirlilikle mücadele için Türk yetkililer çeşitli adımlar atmayı sürdürüyor. Önemli pamuk ekim alanlarından biri olan Şanlıurfa’da Valiliğin oluşturduğu ‘Kütlü Pamuklarda Kirlenmeyi Önleme Komisyonu’nu pamuk üreticilerine pamuğun temiz toplanması uyarısında bulundu.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisinde önemli bir konuma sahip olan pamuktaki kirlenmenin ortadan kaldırılması için toplanma, taşınma, muhafaza edilme ve depolanması sırasında %100 pamuktan mamul bez ve ipliklerin kullanılmasının zorunlu olduğu belirtildi. Ayrıca naylon, gübre çuvalı, doğal ve sentetik elyaf karışımı gibi kirlenmeye neden olan malzemelerin kullanılması ve karıştırılmasının yasak olduğunun altı çizildi. Komisyon her yıl eylül, ekim ve kasım aylarında periyodik olarak pamuk toplama alanları ile çırçır fabrikalarını denetleyerek bilgilendirme çalışmaları gerçekleştiriyor.

Şanlıurfa’da pamuğun temiz toplanması için üreticiler uyarıldı: “Ülkemizdeki pamuğun %45’i Şanlıurfa’da üretiliyor”

Şanlıurfa Valiliği Kütlü Pamuklarda Kirlenmeyi Önleme Komisyonu’nun yaptığı açıklamada Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Çakmaklı’nın görüşlerine yer verildi. “Ülkemizdeki pamuğun %45’i Şanlıurfa’da üretiliyor” diyen Çakmaklı, üretilen pamuğun kalite ve niteliğinin çok önemli olduğunun altını çizdi. Çakmaklı açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Ayrıca, üreticilerimizin üretimden maksimum kar elde etmesi için pamuğun temiz toplanması gerekmektedir. Buna büyük önem veriyor, bu konuda büyük bir hassasiyet gösteriyoruz. Son yıllarda bu konuda kurum ve kuruluşlar açısından büyük bir duyarlılık oluştu. Şanlıurfa pamuğunun kalitesinin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde hak ettiği seviyeye ulaşmasını istiyoruz. Bu yüzden pamuğun sanayiye temiz olarak ulaştırılması çok önemlidir. Pamuğun toplanmasından, nakliyesinden, depolanmasına ve işlenmesine kadar olan süreç büyük önem taşımaktadır.”

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Peltek ise Türkiye’nin hem elyaf uzunluğu hem de kalitesi ile en iyi pamuğun Şanlıurfa’da üretildiğini ancak kalitesinin muhafaza edilemediğini söyledi. Peltek; “Biz bu kaliteyi ne zaman muhafaza edersek Türkiye’de pamuğu en pahalı şekilde değerlendirip satacağız” diye konuştu.

2018’de Türkiye 2 milyon 570 bin ton kütlü pamuk üretti

Şanlıurfa Ziraat Odası Eylül ayında Pamuk Hasadı Etkinliği düzenledi. Burada bir konuşma yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin geçen yıl 2 milyon 570 bin ton kütlü pamuk ürettiğini, bundan da 977 bin ton lif pamuk elde edildiğini söyledi. Pamuğun Türk tekstili ve tarımı için vazgeçilmez bir ürün olduğunu vurgulayan Bayraktar, 2018 yılında pamuk ekimi yapılan alanın 5 milyon 186 bin dekara yükseldiğini dile getirdi.

Bayraktar, bu üretim miktarının Türkiye’nin pamuk ihtiyacını karşılamada yetersiz kaldığını açıkladı. Bayraktar şunları söyledi; “2015-2016 üretim döneminde yüzde 49’a kadar gerileyen üretimin tüketimi karşılama oranı, 2018-2019 döneminde yüzde 60’a kadar çıktı. Bu oranın çok daha fazla artırılması hatta ülke ihtiyacımızın ülke içinden karşılanması için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Sadece geçen yıl 752 bin ton lif pamuk ithali için 1,4 milyar dolar döviz ödedik. Ülkemiz 2008-2018 döneminde, 14,8 milyar dolar dövizi pamuk ithalatı için harcadı. Bu para ülke çiftçimiz yerine yabancı ülkelerin çiftçilerine katkı sağladı.”

Pamuk fiyatının geçen yıla göre %26 gerilediğini dile getiren Bayraktar, buna karşın üretim maliyetlerinin arttığını, önlem alınmazsa Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere pamuk üretiminde büyük sorun yaşanacağını savundu. Bayraktar pamukta sıfır gümrük uygulamasının önemli bir sorun olduğunu kaydederek, gümrük vergisinin %6’ya çıkarılabileceğini söyledi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler