19.9 C
İstanbul
Perşembe, Nisan 25, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

ACIMIT sürdürülebilirlik ve dijitalleşme perdesini ITMA 2023’te açıyor

ITMAACIMIT sürdürülebilirlik ve dijitalleşme perdesini ITMA 2023’te açıyor

- Haber Sponsoru -

Yaklaşan ITMA 2023 fuarının heyecanı ve yenilikçi rüzgarı tekstil endüstrisini sarmaya başlarken, İtalyan makine üreticilerinin çatı örgütü ACIMIT, 15 Mart’ta küresel tekstil medyasının önde gelen temsilcilerini Stresa’da Villa Fua’da ağırlayarak, bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda 2022 yılını başarılı rakamlarla geride bırakan İtalyan makinecilerin 2023 yılına ve ITMA Milano fuarına ilişkin güçlü beklentileri öne çıktı. 8-14 Haziran tarihleri arasında FieraMilano Rho’da düzenlenecek fuara bu yıl ev sahipliği yapacak olan İtalya’nın, ITMA’da teknolojilerinin yetkinliklerini öne çıkarmanın yanı sıra tekstil endüstrisinde yeni yatırımları teşvik etmek için fırsatları değerlendireceği konuşuldu. Textilegence olarak yerinde takip ettiğimiz toplantı sektör adına önemli bir ön-buluşmaya dönüştü.

Açılış konuşmasını yapan ACIMIT Başkanı Alessandro Zucchi, İtalyan tekstil makineleri sektörü için 2022 yılının başarılı bir dönem olduğunu açıkladı. Sektörün geçen yıl hem üretimini hem de ihracatını %10’dan fazla artırdığını söyleyen Zucchi, bu konuda şu detayları verdi: “Sektörümüzün üretim değeri 2,6 milyar euroyu aştı ve bu değerin %87’si, yani yaklaşık 2,3 milyar euroluk kısmı yurt dışı satışlardan gerçekleşti. İhracatımız ağırlıklı olarak Asya ve Avrupa’ya gitti ve bu iki alan toplam satışımızın %79’unu oluşturdu. 2022 yılında ihracatımızın ana varış noktaları Çin, Türkiye, Hindistan ve ABD oldu.”

Üretim ve satışlardaki olumlu sonuçlara karşın, şirketlerin bu dönemde hala çeşitli sorunlarla yüzleştiğini belirten Zucchi, Covid-19 salgınını izleyen kritik sorunların, Rusya ve Ukrayna çatışması nedeniyle daha da arttığını savundu. “2023’ün başı itibariyle, yüksek enflasyon, değer zincirinin işleyişi üzerindeki kısıtlamalar ve son yılların ortalamasının üzerindeki enerji emtia fiyatları gibi iş için elverişsiz koşullar hala devam ediyor” diyen Zucchi, ancak Ekonomi Bürosu’nun yılın ikinci yarısına ve 2024-26 döneminde iyileşme ilişkin beklentilerini iyileştirmesinin kendilerine umut verdiğini söyledi.

ACIMIT Başkanı Alessandro Zucchi

ITMA 2023 tekstil sektörünü yatırımlar için teşvik edecek

Alessandro Zucchi olumlu öngörüler çerçevesinde ITMA 2023 fuarının sadece İtalya’da değil, tekstil sektöründeki yatırımları da teşvik edebilecek itici bir güç olabileceğini dile getirdi. İtalyan makine üreticilerinin haziran ayındaki fuara büyük bir güven duyduklarını ifade eden Zucchi, fuardaki İtalyan varlığının büyük olacağına değindi. Zucchi; “Yaklaşık 400 İtalyan katılımcı, bir önceki Barselona edisyonu ile kıyaslandığında %20 artarak 36 bin metrekareye çıkan stant alanına sahip olacak. ITMA 2023’teki toplam fuar alanının %30’u İtalyan makine üreticileri tarafından kullanılacak” dedi.

ACIMIT ve İTA sektör için yeni projelere imza atıyor

Medyanın büyük ilgiyle takip ettiği toplantıda ayrıca ACIMIT’in İtalyan Ticaret Ajansı ITA’nın desteğiyle fuara katılımda İtalyan firmalarını teşvik etmek için uygulamaya koyduğu çeşitli girişimler duyuruldu. ITA Genel Müdürü Roberto Luongo uluslararası pazarda güçlü bir konumda bulunan İtalyan tekstil makine endüstrisinin ülkenin önde gelen üretim sektörlerinden birini temsil ettiğini söyledi. Luongo; “Tekstil teknolojilerimizin yüksek bir kalite seviyesinde olduğu biliniyor ve bu, ITA olarak bizim için büyük bir gurur. ITMA, yüksek katılımcı sayısı ve genellikle çektiği on binlerce ziyaretçi nedeniyle İtalyan tekstil makineleri endüstrisi için eşsiz bir fırsattır. Bu nedenle ITA olarak, ACIMIT’le uyumlu bir şekilde, İtalyan tekstil makineleri sektörünü, onu farklı kılan üç unsurun (teknoloji, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik) geliştirilmesi yoluyla tanıtmayı amaçlayan kapsamlı bir proje hazırladık” diye konuştu.

25 farklı ülkeden en iyi 140 yabancı alıcının fuara geleceğini açıklayan Luongo, aynı zamanda yurt dışında yoğun ve yaygın bir iletişim kampanyası yürüteceklerini de söyledi. Sürdürülebilir teknolojiler ve dijitalleşme proseslerine özel olarak odaklanacaklarını ifade eden Luongo, ITMA 2023’te İtalyan şirketlerinin sunduğu yeniliklere odaklanan çeşitli eğitim etkinliklerinin olacağı bilgisini verdi. ITA ve ACIMIT tarafından düzenlenen İtalyan Tekstil Teknolojileri Ödülleri’nin de verileceğini belirten Luongo, İtalyan Teknoloji Eğitim Merkezlerinin bulunduğu Bangladeş, Hindistan, Moğolistan, Pakistan, Peru ve Vietnam’daki tekstil üniversitelerinden hak eden 18 öğrenciye ödül verileceğini dile getirdi.

ACIMIT sürdürülebilirlik ve dijitalleşme perdesini ITMA 2023’te açıyor

Ana tema; GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRMEK

ACIMIT’in sosyal medya ve geleneksel kanallarda yürüttüğü ‘GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRMEK / SHAPING THE FUTURE’ başlıklı tanıtım kampanyası önemli bir başlığı oluşturuyor. Alessandro Zucchi kampanya detaylarını şöyle anlattı: “Geleceği şekillendirmek, İtalyan üreticilerin tüm tekstil tedarik zincirinin gelişiminde nasıl kilit oyuncular olduğunu göstermeyi amaçlayan bir konsepttir. Bu, tüm sektörün proaktif doğasına tanıklık eden ve sektörün geleceğinin ITMA 2023’ün de ana temaları olan teknoloji, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik olmak üzere üç ayak üzerinden şekillenmesini sağlayan etkili yolların ana hatlarını çizebilmektedir. Tekstil tedarik zinciri çevreye verilen önemle birlikte daha düşük su, enerji ve ham madde tüketimiyle üretim maliyetlerinin düşürüldüğü, daha rekabetçi üretim proseslerine doğru ilerliyor. Aynı derecede önemli olan şirketlerin devam eden dijital dönüşümü sayesinde teknoloji tedarikçileri ve müşterileri daha yapıcı ve verimli çalışabilecek.”

Zucchi sözlerini şöyle tamamladı: “Tekstil sektörünün geleceğinin, şekillendirmek istediğimiz sürdürülebilir ve dijitalleştirilmiş bir teknolojik tedarikte yattığına inanıyoruz.”

ITEMA Pazarlama ve İletişim Müdürü Valentina Brignoli

ACIMIT üyelerinin sürdürülebilirlik ve dijitalleşme deneyimleri ilham veriyor

ACIMIT ev sahipliğinde gerçekleşen basın toplantısında ayrıca beş üye şirket sürdürülebilirlik ve dijitalleşme konularındaki deneyimlerini basın mensuplarıyla paylaştı. Etkinlikte Flainox (Andrea Bozzo), Itema (Valentina Brignoli), Marzoli (Cristian Locatelli), Salvadè (Marco Salvade) ve Sperotto Rimar (Federico Businaro) temsilcileri yaptıkları çalışmalar ve yenilikçi ürünleri hakkında bilgi verdi.

Firma temsilcileri temel olarak ACIMIT’in yürüttüğü Green Label (Yeşil Etiket) isimli Sürdürülebilir Teknolojiler Projesi ve ACIMIT Digital Ready adlı dijital sertifikasyonun sağladığı katkıları vurguladı. Her iki proje İtalyan makine üreticilerinin gelecekte de tekstil teknolojileri alanındaki liderliklerini pekiştirmeye bağlılığını gözler önüne seriyor. Green Label ile üye şirketler tekstil makinelerinin çevresel ve ekonomik performansını belgelerken, sürekli geliştirmeyle makinelerinin CO2 emisyonlarını azaltmayı taahhüt ediyor. Digital Ready ile ise İtalyan tekstil makinelerinin üretim ve yönetim verilerini ve müşterilerinin fabrikasında dijital olarak entegre olma yeteneklerini standart hale getirmek amaçlanıyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler