18.2 C
İstanbul
Cuma, Nisan 26, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

FiberColors: Archroma tekstil atıklarını renkli boyalara dönüştürüyor

Yardımcı MateryallerFiberColors: Archroma tekstil atıklarını renkli boyalara dönüştürüyor

- Haber Sponsoru -

İsviçre merkezli özel kimyasal tedarikçisi Archroma, tekstil atıklarının minimum %50 atık bazlı ham maddeden sentezlenen renklere dönüştürülmesini sağlayan FiberColors* teknolojisini tanıttı. Şirket, daha önce bitkisel ve gıda endüstrisindeki atıkları G-Star, Patagonia, Esprit, Tom Taylor, Pangaia, UGG ve Primark gibi markaların da kullandığı EarthColors® serisine dönüştürmek için bir yöntem geliştirmişti. Archroma’nın Ar-Ge uzmanları son olarak ise pamuk ve/veya poliamid ve bunların karışımlarını (>%95 saflıkta), genellikle boyarmadde yapımında kullanılan petrol bazlı ham maddenin büyük kısmının yerine kullanmak için bir yöntem geliştirmeyi başardı.

Patent başvurusu yapılmış ve bu nedenle Archroma’ya özel olan FiberColors* serisi, zamansız tonlardan oluşan bir paleti kapsayan beş boya içeriyor: Diresul® Fiber-Teak (kahverengi tonları), Diresul® Fiber-Ochre (zeytin tonları), Diresul® Fiber-Maroon (bordo tonları), Diresul® Fiber-Slate (mavi gri tonları) ve Diresul® Fiber-Graphite (koyu gri tonları).

FiberColors: Archroma tekstil atıklarını renkli boyalara dönüştürüyor

Giysiler tekstil atıklarından elde edilen FiberColors ile renklenecek

Bu boyalar özellikle pamuk, viskon, keten ve kapok gibi selüloz elyaf için uygun olup kontinü, çektirme, denim ve konfeksiyon boyama ve baskı işlemlerinde kullanılabiliyor. Bu sayede bir marka, kendi tüketim öncesi ve sonrası tekstil atıklarını kendi güzel renklerine dönüştürebiliyor ve tişörtler, chinolar, sweatshirtler, kapüşonlular, polo tişörtler ve ev tekstili dahil olmak üzere eksiksiz bir koleksiyon oluşturabiliyor. FiberColors*, tekstil atık sahalarına bir çözüm bulmaya yardımcı olmak ve aynı zamanda geri alma programlarında toplanan ve yeniden kullanılamayan ürünler de dahil olmak üzere atıklara değer vermek isteyen ileri görüşlü şirketler için etkili bir çözüm sunuyor.

earth.org’a göre, her yıl 92 milyon ton tekstil atığı üretiliyor ve bu rakamın on yılın sonunda 134 milyon tona çıkması bekleniyor. Archroma İcra Kurulu Başkanı Heike van de Kerkhof, EarthColors® ile gıda ve bitkisel atıklardan renk oluşturduktan sonra, FiberColors* ile döngüsel üretimde bir adım daha ileri giderek küresel tekstil ve moda atığı sorununu ele aldıklarını belirterek; “Sektörümüzü müşterilerimiz ve pazarlarımız için daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru yönlendirme amacımızı bu şekilde gerçeğe dönüştürüyoruz. Çünkü bu bizim doğamız” dedi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler