
Halı ve kilim dokumaları teknolojileri uzmanı Van de Wiele şirketi, Türkiye pazarında kendi iştiraki Van de Wiele Türkiye ile yer almaktadır.
Halı, kilim ve kadife dokumasına özel geliştirdiği yüksek teknolojili çözümlerle Van de Wiele, hem küresel pazarda hem de Türkiye’de köklü bir geçmişe ve güçlü bir pazar payına sahiptir. 1888 yılında Belçika Marke’de ilk faaliyetlerine başlayan şirket, 1920’lerin başında dokuma makineleri alanında uzmanlaşmaya başladı. Uzun yıllar geleneksel yapısını koruyan firma, 1984 yılında ABD’de bir satış ve dağıtım birimi ile uluslararası yapıya dönük ilk adımları attı. Aynı yıl Almanya’da kadife dokuma makineleri için firma oluşturuldu. 1996 yılında Türkiye’de Michel van de Wiele Servis Merkezi açıldı. 1999 yılında Bonas firması, 2000 yılında IRO-AB-sweden firması satın alındı. 2002 yılında Çin’de şirket kurulumu, 2006’da ise Çin’de iki yeni fabrika inşaası gerçekleşti. 2013 yılında tafting makineleri üreten İngiliz firması Cobble firması gruba eklendi. Bunu 2014 yılında JTS İtalya’nın, 2015 yılında ise Fransız Superba SA firmasının satın alımı takip etti.
VANDEWIELE grubu Van de Wiele markası
Satın alma, firma kurma ve yeni pazarlara girişle, birçok tekstil makineleri ve teknolojileri markalarını kapsayan VANDEWIELE grubu oluşmuştur. Grubun ürün gamında; granülden (granulate) komple halıya kadar çözümler, BCF ekstrüzyon hatları, termo fiksaj makinaları, tafting makineleri ve halı dokuma makineleri bulunuyor. Grup bu çözümleri birçok markası ile pazara ulaştırıyor; Van de Wiele, Superba, Bonas, Cobble Tufting Systems, Van de Wiele Extrusion, Aros electronics AB, Rivermills, vb.
Halının kalitesinde ipliğin kalitesinin büyük rolü vardır. Bu nedenle Van de Wiele halı ipliğinin (BCF) ekstrüzyon işlemi için hatlar sunuyor. Termofiksaj işi içinse, bir süre önce bünyeye eklenen Fransız şirketi Superba çözüm geliştiricidir. Grup içinde duvardan duvara halılar ve kilimlerin dokunmasında uzman firma ise Van de Wiele’dir. Ayrıca döşemelik ve mobilya kumaşları için jakarlı kadife dokuma makineleri de geliştirilmektedir.
Halı, kilim ve yapay çim alanında yenilikçi çözümlere sahip olan Van de Wiele; enerji tüketimini azaltmak için makinelerini özel bir sistemle güçlendiriyor. Bu enerji aracı ile tüm tafting ve halı dokuma makinelerinde enerji dengeli şekilde dağıtılıyor; tüketim azaltılıyor.